Logo

Η Γη είχε κάποτε… δύο φεγγάρια !



 
 

twmns_4-8-2011Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική θεωρία, είναι πολύ πιθανό η Γη να είχε κάποτε δύο φεγγάρια – τη γνωστή σε όλους μας Σελήνη που λάμπει κάθε βράδυ στον ουρανό και ένα ακόμα, μικρότερο, φεγγάρι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια σύγκρουση σε αργή κίνηση μεταξύ των δύο αυτών φεγγαριών, ευθύνεται για τη δημιουργία των ορεινών υψιπέδων που υπάρχουν στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού μας.

Συγκεκριμένα, η πλευρά του φεγγαριού που κοιτάζει προς τη Γη έχει εντυπωσιακά διαφορετικές τοπογραφίες από εκείνη που βρίσκεται στην αντίθετη μεριά – ενώ η εγγύς πλευρά είναι σχετικά χαμηλή και επίπεδη, η αθέατη πλευρά είναι υψηλή και ορεινή, με πολύ παχύτερο φλοιό.

clssn_4-8-2011Οι επιστήμονες έχουν προτείνει κατά καιρούς διάφορες θεωρίες προκειμένου να εξηγήσουν αυτή την έλλειψη συμμετρίας. Μια από τις κυρίαρχες ιδέες, μέχρι στιγμής, ήταν ότι οι παλιρροιακές δυνάμεις της βαρύτητας αναδιαμόρφωσαν τον φλοιό του φεγγαριού, με αποτέλεσμα να γίνει ασύμμετρος.

Η νέα θεωρία, ωστόσο, βασίζεται στο μοντέλο της «γιγάντιας σύγκρουσης», το οποίο εξηγεί τη δημιουργία του φεγγαριού.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ένα αντικείμενο στο μέγεθος του Άρη συγκρούστηκε με τη Γη στις αρχές της ιστορίας του ηλιακού συστήματος, εκτινάσσοντας συντρίμμια, τα οποία αργότερα συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της βαρύτητας, διαμορφώνοντας, έτσι, το γνωστό σε όλους μας φεγγάρι.

Το «δεύτερο» φεγγάρι πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε επίσης από αυτή την «γιγάντια σύγκρουση», παραμένοντας σε τροχιά για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

bsrbn_4-8-2011Σύμφωνα με τη θεωρία που περιγράφεται σήμερα στο περιοδικό «Nature», τα δύο φεγγάρια συγκρούστηκαν σχετικά αργά. Τέτοιες συγκρούσεις χαμηλής ταχύτητας δεν παράγουν κρατήρες ούτε προκαλούν ιδιαίτερο λιώσιμο.

Αντ’ αυτού, το περισσότερο από το συγκρουόμενο υλικό στοιβάζεται επάνω στο ημισφαίριο που επηρεάζεται από τη σύγκρουση, δημιουργώντας ένα νέο παχύ στρώμα στερεού φλοιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ευθύνεται για τον σχηματισμό της ορεινής περιοχής που υπάρχει τώρα στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.

Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πουν με βεβαιότητα ποια από τις δύο υποθέσεις είναι περισσότερο σωστή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις