Logo

Βρετανία: Στο Twitter ''φορτώνουν'' τις ταραχές



 
 

londino3_11-8-2011Τελικά την εξέγερση, που συγκλόνισε το Λονδίνο και άλλες πόλεις της Αγγλίας θα την "πληρώσει" το Twitter και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα του ιστοχώρου, αν λάβουμε υπόψη τις ανακοινώσεις Cameron;

(Δείτε  βίντεο) 

Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει τους χρήστες του διαδικτύου και ιδιαίτερα τους Βρετανούς, μετά την είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου για τα σχέδια της Βρετανικής κυβέρνησης.

Η τελευταία, όπως έγινε γνωστό, προτίθεται να απαγορεύσει την πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter, το Facebook και το BlackBerry Messenger.

Αυτή η απαγόρευση θα αφορά, όπως υποστηρίζει η Βρετανική κυβέρνηση, σε  ανθρώπους που είναι ύποπτοι ότι συνωμοτούν για τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών.

Δηλαδή, αν κάποιος αξιωματούχος της αστυνομίας σας χαρακτηρίσει "ύποπτο συνωμότη", τέλος για σας το Twitter, το Facebook  και το BlackBerry,  το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους νεαρούς Βρετανούς. 

Η εφημερίδα Guardian, που μετέδωσε την είδηση, τονίζει  ότι το δυναμικό σχέδιο  έχει σκοπό να βοηθήσει την καταστολή μελλοντικών εξεγέρσεων.

londino2_11-8-2011Αφορμή για να μπουν αυτές οι σκέψεις στο μυαλό των στελεχών της κυβέρνησης ήταν τα όσα διαπίστωσαν οι αστυνομικές αρχές κατά τις πρόσφατες ταραχές: ότι δηλαδή, τα κοινωνικά δίκτυα παρείχαν μέγιστη διευκόλυνση στην ταχεία εξάπλωση της καταστροφικής αναταραχής που συγκλόνισε το Λονδίνο και τις άλλες πόλεις αυτή την εβδομάδα.

Τα νέα για το σχέδιο έρχονται απευθείας από τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron, ο οποίος ενημέρωσε το Κοινοβούλιο για την στρατηγική της πιθανής αναστολής της ελευθερίας του λόγου.

Ο Cameron είπε ότι η κυβέρνηση επί του παρόντος εξετάζει τρόπους για να σταματήσει τους διαδηλωτές να υποκινούν την καταστροφή μέσω αυτών των δικτύων.

Ευθύνες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης! 

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, ο Cameron ανακοίνωσε ότι η υπουργός Εσωτερικών Theresa May, θα έχει συναντήσεις με το Facebook, το Twitter το RIM για να συζητήσουν τους ρόλους τους και τις ευθύνες τους στις ταραχές.

Ο Cameron ανέφερε, επίσης,  ότι οι  ειδησεογραφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του BBC και του Sky News,  θα πρέπει να παραδώσουν κάθε μη χρησιμοποιηθέν υλικό από τις διαδηλώσεις, ώστε να βοηθήσουν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι  λεηλατούσαν καθώς και  άλλοι διαδηλωτές.

Αναλυτικότερα, ο David Cameron είπε: «Όλοι όσοι παρακολουθούμε αυτές τις φρικιαστικές ενέργειες θα πρέπει να εστιάσουμε στο πως είχαν οργανωθεί μέσω των social media.

Η ελεύθερη ροή των πληροφοριών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό. Αλλά μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για κακό και όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα social media για τη βία πρέπει να τους σταματήσουμε.

Γι' αυτό συνεργαζόμαστε με την αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και τη βιομηχανία για να δούμε αν θα ήταν σωστό να σταματήσουμε ανθρώπους να επικοινωνούν μέσω αυτών των ιστοτόπων και υπηρεσιών, όταν ξέρουμε ότι σχεδιάζουν τη βία, τη διαταραχή και την εγκληματικότητα.

Έχω, επίσης, ζητήσει από την αστυνομία να με ενημερώσει αν χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα».

londino5_11-8-2011Και οι αρχές χρησιμοποίησαν τα "social media"

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αρχές επιβολής του νόμου χρησιμοποίησαν, επίσης, τα κοινωνικά δίκτυα για την προώθηση των δικών τους στόχων.

Η Scotland Yard δημιούργησε ιστοσελίδα στο Flickr με εικόνες από ύποπτους για λεηλασίες, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα άτομα.

Ένας αριθμός ιδιωτών, επίσης, έστησε ιστοσελίδες για να βοηθήσουν να να πιαστούν οι πλιατσικολόγοι.

Επιπλέον, οι Βρετανικές αρχές χρησιμοποίησαν το Twitter, το Facebook, το BlackBerry Messanger για να συλλάβουν ένα αριθμό ατόμων που εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες για να υποκινήσουν τη βία, τις εξεγέρσεις και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Το BlackBerry

Περισσότερο από το Twitter και το Facebook, το BlackBerry Messenger (BBM), πιστεύεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αρχική εξάπλωση της καταστροφής.

Το BBM είναι ένα ιδιωτικό κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι χρήστες του BlackBerry.

Τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω BBM είναι πολύ συχνά κρυπτογραφημένα μέχρι του σημείου που ακόμη και η RIM δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τι λένε.

Λόγω του ρόλου του BBM στις ταραχές,  η RIM που έχει τη βάση της στον Καναδά συμφώνησε να συνεργαστεί με την έρευνα της Scotland Yard.

Αυτή η ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα blog της BlackBerry να υποστεί επίθεση από hackers και οι υπάλληλοί του να απειληθούν.

Οι πρώτες αντιδράσεις στα σχέδια Cameron 

Το σχέδιο του Cameron να απαγορεύσει σε πολίτες να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα του ιστοχώρου για να εκφράζονται, αντιμετωπίζει τις πρώτες αντιδράσεις από  κοινωνικές ομάδες.

«Γεγονότα όπως οι πρόσφατες ταραχές χρησιμοποιούνται συχνά για εκδηλωθεί μια επίθεση στις πολιτικές ελευθερίες. Η αστυνόμευση θα πρέπει να στοχεύει στους πραγματικούς παραβάτες, με την κατάλληλη προστασία των δικαστηρίων» δήλωσε ο Jim Kollock της Ανοιχτής Ομάδας Δικαιωμάτων.

Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει:

«Πως οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κάποιος σχεδιάζει εξέγερση; Ποιος κάνει αυτή την κρίση; Η μόνη ρεαλιστική απάντηση είναι ότι τα δικαστήρια πρέπει να κρίνουν.

Εάν οι δικαστικές διαδικασίες δεν χρησιμοποιηθούν, τότε σύντομα θα δούμε παραβιάσεις από ιδιωτικές εταιρείες και την αστυνομία. Εταιρείες όπως η RIM θα πρέπει να επιμένουν στις δικαστικές διαδικασίες.

Οι πολίτες, επίσης, έχουν το δικαίωμα να διασφαλίσουν τις επικοινωνίες. Επιχειρήσεις, πολιτική και ελευθερία του λόγου βασίζονται στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα.

Ο David Cameron πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην επιτίθεται σ' αυτές τις θεμελιώδεις αρχές,  εξαιτίας των ανησυχιών μιας μικρής μειονότητας.»

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις