Logo

Βρετανία: Νεκρός από όπλο ηλεκτροσόκ αστυνομικού



 
 

burns_18-8-2011Σφοδρές αντιδράσεις κατά της χρήσης όπλων ηλεκτροσόκ (taser) από την αστυνομία, προκαλεί ο θάνατος ενός bodybuilder στη Βρετανία, στη διάρκεια συμπλοκής με αστυνομικούς.

Ο 27χρονος Ντέιλ Μπέρνς, πατέρας δύο παιδιών, έπεσε νεκρός στο σπίτι του στην περιοχή Κούμπρια, μετά από συμπλοκή με οκτώ αστυνομικούς, που είχαν κληθεί από τους γείτονες για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επί τόπου τον Μπερνς, αλλά εκείνος αρνήθηκε να ηρεμήσει και να συμμορφωθεί. Τότε, χρησιμοποίησαν αρχικά σπρέι πιπεριού και στη συνέχεια, ένας από αυτούς επιτέθηκε στον 27χρονο με όπλο taser για τον ακινητοποιήσει, με τρεις αλλεπάλληλες βολές.

taser_18-8-2011Ο Μπερνς έπεσε αναίσθητος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί επιχείρησαν ανάνηψη, χωρίς – δυστυχώς – αποτέλεσμα.

Το περιστατικό αναφέρεται ως ο πρώτος θάνατος στη Βρετανία από τη χρήση του συγκεκριμένου όπλου, το οποίο έχει 50.000 volt.

Η αστυνομία διέταξε έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του 27χρονου, αλλά ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ο θάνατος του Μπερνς να προήλθε ή να συνδυάστηκε και από πιθανή χρήση στεροειδών, κάτι που διαψεύδουν οι φίλοι του.

Η βρετανική αστυνομία χρησιμοποιεί όπλα taser από το 2004 και μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστή η χρήση τους σε 6.000 περιστατικά.

Αρχικά, μόνο αστυνομικοί που έφεραν πυροβόλα όπλα ήσαν εξουσιοδοτημένοι να χρησιμοποιούν τα taser και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ωστόσο, από τον Ιούλιο του 2007 επιτράπηκε η χρήση του taser και σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, ενώ λίγο αργότερα όλοι οι αστυνομικοί εξουσιοδοτήθηκαν να φέρουν και να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο όπλο.

Η Διεθνής Αμνηστία, τονίζει σε παρέμβασή της ότι η χρήση του όπλου taser θα πρέπει να περιοριστεί μονάχα «σε περιπτώσεις κατά τις οποίες απειλούνται ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με την οργάνωση, στις ΗΠΑ, περισσότεροι 450 έχουν χάσει τη ζωή τους χτυπημένοι από taser. Πολλοί από αυτούς ήταν άοπλοι.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις