Logo

Καταλονία: Υπέρ της ανεξαρτησίας το 80% σε ανεπίσημο δημοψήφισμα [βίντεο]



 
 

catalonia 10-11-2014Μια άτυπη ψηφοφορία έδειξε ότι περισσότερο από το 80% των πολιτών τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας...

Η μη δεσμευτική ψηφοφορία διοργανώθηκε μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Ισπανίας, το οποίο απαγόρευσε ένα επίσημο δημοψήφισμα σε αυτή την αυτόνομη βόρειοανατολική περιοχή της χώρας. Συμμετείχαν περισσότεροι από 2 εκ. από περίπου 5,4 εκ. ψηφοφόρους.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Αρτούρ Μας, χαιρέτισε το αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντάς το ως "μεγάλη επιτυχία", που θα ανοίξει το δρόμο για ένα επίσημο δημοψήφισμα. "Κερδίσαμε το δικαίωμα σε δημοψήφισμα", είπε υπό τις επευφημίες υποστηρικτών, "Άλλη μια φορά η Καταλονία έδειξε ότι θέλει να αποφασίζει για τον εαυτό της".

Και πρόσθεσε: "Ζητώ από τους ανθρώπους στον κόσμο, ζητώ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ζητώ, επίσης, από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις του κόσμου, να βοηθήσουν τον καταλανικό λαό να αποφασίσει το πολιτικό μέλλον του".

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε υπό τις έντονες αντιρρήσεις της ισπανικής κυβέρνησης. Μιλώντας εκ των προτέρων, ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα, απέρριψε την διαδικασία ως "άκαρπη και άχρηστη". "Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή είναι μια ημέρα πολιτικής προπαγάνδας που διοργανώνονται από τις δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας και στερείται οποιουδήποτε είδους δημοκρατικού κύρους", είπε σε μια δήλωση.

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις - αν ήθελαν η Καταλονία να αποτελεί κράτος και αν ήθελαν αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο. Περισσότεροι από 40.000 εθελοντές βοήθησαν στη διοργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Η αντιπρόεδρος της Καταλονίας Χοάνα Ορτέγκα, δήλωσε ότι περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μέρος στην "διαβούλευση με τους πολίτες" και ότι με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το 80,72% είχε απαντήσει ναι και στις δύο ερωτήσεις.

Λίγο πάνω από το 10% ψήφισε ναι για το πρώτο ερώτημα και όχι για το δεύτερο και περίπου 4,5% ψήφισαν όχι και στις δύο ερωτήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 80% των Καταλανών επιθυμούν ένα επίσημο δημοψήφισμα για το ζήτημα του καθεστώτος της Καταλονίας, με περίπου το 50% να τάσσεται υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας.

Τα ισπανικά ενωτικά κόμματα ισχυρίζονται ότι, επειδή η ψηφοφορία διοργανώθηκε από υπέρμαχους της ανεξαρτησίας, δεν μπορούν νομίμως να αντανακλούν τις επιθυμίες της περιοχής.

Περισσότεροι από 40.000 εθελοντές βοήθησαν να δημιουργήσει και να τρέξει την άτυπη άσκηση.

Η ομάδα Εθνοσυνέλευση της Καταλονίας συνέλεξε υπογραφές σε εκλογικά τμήματα για μια αναφορά που θα σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας βοήθεια για να πείσει την Ισπανία να επιτρέψει ένα επίσημο δημοψήφισμα.

Ο εθνικισμός στην Καταλονία έχει τροφοδοτηθεί από την οικονομική και πολιτιστική κρίση. Η πλούσια περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων προσφέρει περισσότερα στην ισπανική οικονομία από όσα λαμβάνει μέσω των πιστώσεων της κεντρικής κυβέρνησης.

Η ομάδα Libres e Iguales (Ελεύθεροι και Ίσοι) ομάδα, η οποία αντιτίθεται στην ψηφοφορία, πραγματοποίησε διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις. Σε μία διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη σημειώθηκαν εντάσεις, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.
 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-11-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις