Logo

Τουρκία: Έφοδος της αστυνομίας και συλλήψεις στα γραφεία της εφημερίδας Zaman



 
 

zaman 14-12-2014Η τουρκική αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της τουρκικής εφημερίδας Zaman, το πρωί της Κυριακής και συνέλαβε εργαζόμενους ενός...

συνδεδεμένου τηλεοπτικού σταθμού και έναν πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής.

Η επιδρομή στην εφημερίδα Zaman πραγματοποιήθηκε στις 7:15 το πρωί, τοπική ώρα, ενώ πλήθος υποστηρικτών της είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το κτήριο, μετά από διαρροές για επικείμενη έφοδο.

Ο επικεφαλής του Ομίλου Samanyolu Media Group, Χινταγιέτ Καρατζά, καθώς επίσης ένας παραγωγός, ένας συντάκτης και ένας σκηνοθέτης, τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Κωνσταντινούπολης και πρώην επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος Χακάρι, Τουφάν Εργκιντέρ, συνελήφθη επίσης στην ίδια επιχείρηση.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε συνθήματα και κρατούσε πανό που έγραφαν "Η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να σιωπήσει". Την ίδια ώρα, ο αρχισυντάκτης Εκρέμ Ντουμανλί μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση, προκαλούσε την αστυνομία να τον συλλάβει.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χαρακτήρισε την κίνηση ως «πραξικόπημα».

"Η τρέχουσα διαδικασία δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουν υγιείς δημοκρατίες. Αυτή είναι μια διαδικασία πραξικοπηματική, "δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου. "Η κράτηση δημοσιογράφων και οι επιδρομές σε τηλεοπτικούς σταθμούς νωρίς το πρωί, δεν είναι κάτι που μπορούμε να δεχτούμε σε καμία περίπτωση".

Ο αναπληρωτής αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι ήταν απλά "παρακολουθούν τη διαδικασία".

Η εφημερίδα Zaman και ο Σαμανίογλου, είναι γνωστοί για τους δεσμούς τους τον Μουσουλμάνο κληρικό, Φετουλάχ Γκιουλέν, στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει συγκρουστεί με την τουρκική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι προσπαθεί να στήσει ένα "πραξικόπημα" μέσω μιας μεγάλης έρευνας για διαφθορά που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2013 και περιελάμβανε μια σειρά από πρώην υπουργούς και τους γιους τους, μαζί με πολλούς κρατικούς αξιωματούχους.

Η τελευταία κίνηση έρχεται μόλις δύο μέρες αφότου ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε μια νέα εκστρατεία κατά των οπαδών του Γκιουλέν.

Την περασμένη Τετάρτη, ένας μυστηριώδης χρήστης του Twitter, με το όνομα Φουάτ Αβνί, του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, ανέφερε ότι διάφοροι δημοσιογράφοι κοντά στο κίνημα Γκιουλέν, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμανλί, πρόκειται να συλληφθούν σε μια επιδρομή στις 12 Δεκεμβρίου. Επίσης, έδωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με ημερομηνίες, ονόματα και τις πόλεις των καταγγελλομένων επιχειρήσεων της αστυνομίας. Ωστόσο, μία ημέρα αργότερα, ανέφερε ότι επιχειρήσεις της αστυνομίας ακυρώθηκαν μετά τη διαρροή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις