Logo

ΠΟΥ: Επιβραδύνεται η επιδημία του Έμπολα



 
 

Ebola 29-1-2015Λιγότερα από 100 κρούσματα Έμπολα αναφέρθηκαν στη δυτική Αφρική την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία λέει ότι η επιδημία βρίσκεται σε φάση τερματισμού...

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Έμπολα ανήλθε σε 99 την εβδομάδα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014, όταν ξεκίνησε η έξαρση της επιδημίας.

«Η αντιμετώπιση της επιδημίας από τη Νόσο του Έμπολα (EVD) εισήλθε πλέον σε μία δεύτερη φάση, καθώς το επίκεντρο μετατοπίζεται από την επιβράδυνση της μετάδοσης στον τερματισμό της επιδημίας», αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΥ.

Ωστόσο, επιστήμονες στη Γουινέα λένε ότι ο ιός μπορεί να μεταλλάσσεται. "Ξέρουμε ότι ο ιός αλλάζει αρκετά γρήγορα", δήλωσε ο γενετιστής Δρ Anavaj Sakuntabhai στο BBC.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία προσπαθούν να εντοπίσουν μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν - ή να δυσχεράνουν – τη μετάδοση του ιού από το ένα άτομο στο άλλο. Οι ιοί μεταλλάσσονται για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους. Ο Έμπολα δεν είναι αποτελεσματικός στους ανθρώπους γιατί σκοτώνει γρήγορα τον φορέα του, συνήθως πριν να έχει την ευκαιρία να μολύνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, σε αντίθεση με τη γρίπη, για παράδειγμα.

Ο Sakuntabhai ανέφερε ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν, αλλά δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα. "Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν μεταδίδουν τον ιό καλύτερα, αλλά εμείς δεν το γνωρίζουμε ακόμα αυτό. Ένας ιός μπορεί να αλλάξει σε λιγότερο θανατηφόρο, αλλά σε περισσότερο μεταδοτικό, και αυτό είναι κάτι που φοβόμαστε", πρόσθεσε.

Η ραγδαία πτώση του αριθμού των κρουσμάτων θα είναι μια σημαντική πρόκληση για τις δοκιμές εμβολίων κατά του ιού. Τις πιο προηγμένες δοκιμές επρόκειτο να ξεκινήσει η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, στους εργαζόμενους στην υγεία και την ταφή στη Λιβερία, αλλά υπήρχαν μόνο τέσσερα περιστατικά της ασθένειας στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Η Σιέρα Λεόνε είχε τις περισσότερες (65), ενώ η Γουινέα είχε 30.

Οι δοκιμές έχουν στόχο να συγκρίνου τους αριθμούς των ασθενών μεταξύ των εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ομάδων ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα από ένα δεύτερο γύρο δοκιμών ενός εμβολίου, που διευθύνονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μόλις δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Έδειξαν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας, αλλά ήταν "κάπως απογοητευτικά", σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Οι 60 εθελοντές δεν παρουσίασαν τόσο ισχυρή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο, όπως θα ήθελαν οι επιστήμονες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-1-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις