Logo

Μεξικό: Χειροπέδες στον πλέον καταζητούμενο βαρώνο ναρκωτικών



 
 

latuta 27-2-2015Οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν τον πλέον καταζητούμενο βαρώνο ναρκωτικών της χώρας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την Παρασκευή. Ο 49χρονος Σερβάντο "Λα Τούτα" Γκόμεζ, αρχηγός του ισχυρού καρτέλ των Ναϊτών Ιπποτών, ήταν...

ο κύριος στόχος της κυβέρνησης του Μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένα Νιέτο, στην εκστρατεία της κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Η σύλληψή του έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης ανακατάληψης της δυτικής πολιτείας Μιτσοακάν, η οποία πλήττεται από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ανδρών του Γκόμεζ και βαριά οπλισμένων αυτόκλητων τιμωρών που προσπαθούν να τους εκδιώξουν από την περιοχή.

Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι είχε συλληφθεί ο πλέον διαβόητος βαρώνος ναρκωτικών του Μεξικού, ο Χοακίν Γκουσμάν, επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα, μίας από τις πιο ισχυρές συμμορίες του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στον κόσμο.

Ο Νιέτο επιδιώκει να καταστείλει την οργή για τη βία, την ατιμωρησία και τη διαφθορά στο Μεξικό, μετά την απαγωγή και την σφαγή 43 δόκιμων καθηγητών από διεφθαρμένους αστυνομικούς που συνδέονται με συμμορίες.

Ο Γκομέζ συνελήφθη σε ένα σπίτι χωρίς να σημειωθεί συμπλοκή, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, ενώ μαζί του συνελήφθη άγνωστος αριθμός ατόμων.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία κατέσχεσε πολλά ακίνητα στην περιοχή και συνέλαβε συνεργάτες του.

Από την έναρξη του πολέμου κατά των καρτέλ, το 2007, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

Λίγοι κακοποιοί αναζήτησαν τα φώτα της δημοσιότητας τόσο συχνά όσο ο Γκόμεζ. Είτε υβρίζοντας την πολιτική διαφθορά από το YouTube, είτε δίνοντας συνεντεύξεις από κρησφύγετα στα μέσα ενημέρωσης, ο Γκόμεζ προκαλούσε αδυσώπητα την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι συνωμοτεί με αντίπαλες συμμορίες, ενώ υπερασπιζόταν το καρτέλ των Ναϊτών Ιπποτών ως "αναγκαίο κακό".

"Η μόνη μας αποστολή είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να διαφυλάξουμε το κράτος και να διαφυλάξουμε τη χώρα μας από τους ανθρώπους που προκαλούν τρόμο", έλεγε ο Γκόμεζ σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το 2012, καθισμένος μπροστά από πορτρέτα του Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα και άλλες επαναστατικές εικόνες.

Πρώην δάσκαλος, ο Γκόμεζ υποστήριζε ότι το καρτέλ του ακολούθησε έναν αυστηρό κώδικα ηθικής, αν και με το πέρασμα του χρόνου έγινε πιο ανοικτός σχετικά με την ποινική πλευρά της συμμορίας που το 2013 διατηρούσε ένα μεγάλο μέρος της φτωχής, ορεινής πολιτείας Μιτσοακάν υπό σιδηρά πυγμή.

Κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας τους, οι Ναΐτες Ιππότες επιδόθηκε σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, από τη διακίνηση ναρκωτικών μέχρι τις εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και ήλεγχαν πολλούς πολιτικούς.

Πατέρας τουλάχιστον επτά παιδιών, ο Γκόμεζ καταζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για διακίνηση μεθαμφεταμίνης και κοκαΐνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λέει ότι εμπλέκεται επίσης στη δολοφονία 12 Μεξικανικών ομοσπονδιακών αστυνομικών το 2009.

Οι μεξικανικές αρχές τον είχαν επικηρύξει για 30 εκατ. πέσος (2.000.000 δολ.).

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-2-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις