Logo

GRECO: Πρωταθλητές της διαφθοράς βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς



 
 

GRECO 18-6-2015Δημοσιεύοντας σήμερα την ετήσια έκθεσή της για το 2014, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), προβαίνει στην ακρως ανησυχητική διαπίστωση ότι, στις περισσότερες από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης...

οι πλέον "ευάλωτες" επαγγελματικές ομάδες στην διαφθορά είναι οι βουλευτές, οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

Πρέπει, επιτέλους, ν' αποτελέσει προτεραιότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η θεσμοθέτηση τέτοιας νομοθεσίας, με την οποία να τεθεί φραγμός στις "συγκρούσεις συμφερόντων" που εντοπίζονται σ' αυτές τις επαγγελματικές ομάδες, υπογραμμίζει στην έκθεση της η GRECO.

Οι αξιολογήσεις που έγιναν μέχρι τώρα, διευκρινίζει η Ομάδα κατά της Διαφθοράς, δείχνουν ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν κανόνες για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων συμφερόντων, στους βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς ενώ, σε ορισμένες χώρες τα νομοθετικά πλαίσια, είναι τόσο πολύπλοκα ή τροποποιούνται συχνά, σε βαθμό που ναυπονομεύεται η σταθερότητα και η σαφήνεια της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία της γι' αυτή την κατάσταση, η πρόεδρος της GRECO Μαρίν Μρτσέλα, δήλωσε ότι:

«Υπάρχει ανάγκη για ισχυρότερη πολιτική βούληση, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στην πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ αυτών των επαγγελματικών ομάδων".

Επιπλέον, στην έκθεση εκφράζεται η ανησυχία της Ομάδας, για τo ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ολιγωρούν στο να εφαρμόσουν τις δέουσες συστάσεις, για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Είναι δύσκολο για τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, να επιτύχουν μία μίνιμουμ συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, για τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεών τους, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Μέχρι το τέλος του 2014 η GRECO είχε εγκρίνει 24 εκθέσεις αξιολόγησης, για ισάριθμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (και της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης), σχετικά με την ανάγκη πρόληψης της διαφθοράς στους βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς.

Για τους βουλευτές, οι συστάσεις που είχε απευθύνει η GRECO και δεν εισακούσθηκαν, αφορούσαν την έλλειψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιρροής των βουλευτών από τρίτους, συμπεριλαμβανομένων και των "λόμπυ" συμφερόντων.

Είχε επίσης επισημάνει την ανάγκη, να δηλώνονται δημόσια τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών, των συζύγων τους και των εξαρτημένων μελών της οικογενείας τους, και να είναι εύκολα προσβάσιμα στο κοινό.

Για τους δικαστές η GRECO υπενθυμίζει ότι, έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει πως πρέπει να ενισχυθεί η δικαστική ανεξαρτησία και αμεροληψία, και ότι, για παράδειγμα, τουλάχιστον το ήμισυ των μελών των αυτοδιοικούμενων οργάνων των δικαστών θα πρέπει να εκλέγονται από τους συνομηλίκους τους. Άλλες ανάγκες που προσδιορίστηκαν ήταν πιο αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια στις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης των δικαστών, η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης της ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας μεταξύ των δικαστών, καθώς και η δημιουργία σαφών κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας.

Τέλος, στις εκθέσεις της η GRECO έχει τονίσει την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της υπηρεσίας δίωξης από την εκτελεστική εξουσία, καθώς και την ανάγκη για έναν ενιαίο κώδικα δεοντολογίας για τους εισαγγελείς.

*Του Νίκου Ρούσση

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-6-2015 από directNEWS.gr πηγή:reporter.gr


Τελευταίες Ειδήσεις