Logo

Αυστρία: Οριακή ήττα της ακροδεξιάς - Διχασμένη η κοινωνία



 
 

Bellen 23-5-2016Ο αριστερός, ανεξάρτητος υποψήφιος απέτρεψε οριακά την Αυστρία από το να γίνει η πρώτη χώρα της ΕΕ που εκλέγει ακροδεξιό αρχηγό του κράτους, μετά από εκλογές θρίλερ, που ολοκληρώθηκαν με αποδοχή της ήττας από αντίπαλό του. Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλλεν, ένας συνταξιούχος καθηγητής οικονομικών που υποστηρίζεται από το κόμμα των Πρασίνων, νίκησε...

τον Νόρμπερτ Χόφερ, του αντι-μεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Χόφερ έγραψε: "Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ για τη φανταστική υποστήριξή σας. Βέβαια, σήμερα είμαι λυπημένος. Θα ήθελα να σας προσέχω ως πρόεδρος της υπέροχης χώρα μας".

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας επιβεβαίωσε ότι μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, το τελικό ποσοστό για τον Χόφερ ήταν 49,7%, έναντι 50,3% του Μπέλλεν, πρώην ηγέτη του κόμματος των Πρασίνων και γιο δύο προσφύγων πολέμου.

Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μόλις 31.000 ψήφοι σε σύνολο περίπου 4,6 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων.

Ο Χόφερ κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην αποθαρρύνονται, αλλά να δουν την εκστρατεία του ως "μια επένδυση στο μέλλον". Πολλές αυστριακές ιστοσελίδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, καθώς η χώρα ανέμενε το τελικό αποτέλεσμα.

Η αυστριακή Προεδρία έχει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, αλλά κατέχει μερικές σημαντικές εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας να παύει την κυβέρνηση.

Αντανακλώντας την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, το Κόμμα της Ελευθερίας αξιοποίησε το αντιευρωπαϊκό και το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα, εν μέσω της κρίσης των προσφύγων, αφήνοντας την αυστριακή κοινωνία βαθιά διχασμένη.

Σε μια εξέλιξη ενδεικτική της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων απέναντι στο πολιτικο κατεστημένο, οι υποψήφιοι και των δύο κεντροαριστερών κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού, που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στα τέλη Απριλίου.

Ο Βέρνερ Φάιμαν, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και τα βιεννέζικα καφέ φέρονται να διέθεσαν ξεχωριστούς χώρους για τους υποστηρικτές των αντίπαλων υποψηφίων, υπό το φόβο συγκρούσεων.

Ο πατέρας του βαν ντερ Μπέλλεν γεννήθηκε στη Ρωσία σε μια οικογένεια που καταγόταν από Ολλανδούς μετανάστες και η μητέρα του γεννήθηκε στην Εσθονία, από όπου το ζευγάρι διέφυγε, όταν η πρώην Σοβιετική Ένωση εισέβαλε το 1940. Τελικά, εγκαταστάθηκαν στην Αυστρία.

Ο Μπέλλεν ήταν δημοτικός σύμβουλος της Βιέννη, μετά την αποχώρησή του από το κοινοβούλιο το 2012. Ηγήθηκε των Πρασίνων το 1997-2008.

Αντίθετα, ο Χόφερ, του οποίου η καλλιεργημένη εικόνα είναι εκείνη του "φιλικού πρόσωπου" του Κόμματος της Ελευθερίας, δήλωσε ότι «Το Ισλάμ δεν έχει θέση στην Αυστρία» και προειδοποίησε ότι, αν είχε εκλεγεί ο ίδιος, δεν θα διστάσει να διαλύσει την κυβέρνηση αν δεν ενεργήσει κατά της μετανάστευσης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-5-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις