Logo

Γαλλία: Ελλείψεις καυσίμων στην αγορά από τα μπλόκα των απεργών στα διυλιστήρια - Επέμβαση της αστυνομίας [βίντεο]



 
 

esso france 24-5-2016Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, προκειμένου να "σπάσει" το μπλόκο των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Esso και τις δεξαμενών του Φο-συρ-Μερ στην περιοχή της Μασσαλίας. Εκατοντάδες απεργοί εργάτες και συνδικαλιστές...

έχουν στήσει οδοφράγματα από την Κυριακή σε έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας, ζητώντας την απόσυρση του νόμου που καταργεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι αποκλεισμοί διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων σε όλη τη χώρα προκαλούν προβλήματα στην αγορά, εμποδίζοντας την τροφοδοσία των πρατηρίων καυσίμων. Στα πρατήρια καυσίμων σχηματίζονται ουρές, ενώ ήδη παρατηρείται πλήρης ή μερική έλλειψη ορισμένων τύπων καυσίμου σε περίπου 1.500 από τα 12.000 πρατήρια της χώρας.

Όσοι ζουν κοντά στη μεθόριο με το Βέλγιο, διασχίζουν τα σύνορα προκειμένου α' ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους.

Οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται πως η κυβερνητική μεταρρύθμιση καταπατά εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών και καλούν σε γενίκευση των κινητοποιήσεων.

«Ελπίζουμε πως και άλλοι σύντροφοι θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση. Όπως είπαμε δεν καταστρέφουμε τίποτα. Είμαστε οργισμένοι εργάτες και απογοητευμένοι πολίτες. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση – Στέλνει την αστυνομία στα μπλόκα

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας,Μανουέλ Βαλς, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν αστυνομικές επιχειρήσεις για την άρση του αποκλεισμού και των άλλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έχουν αποκλειστεί, απειλώντας με ελλείψεις καυσίμων τη Γαλλία και κάλεσε τη συνδικαστική συνομοσπονδία CGT να επιδείξει υπευθυνότητα στον τρόπο που επέλεξε να διαμαρτυρηθεί.

«Αποκλείεται να επιτρέψουμε να βρεθούν οι Γάλλοι σε κατάσταση ένδειας, αποκλεισμού, να επιτρέψουμε να μπλοκαριστεί η οικονομία μας. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση. Δεν πέρασε καμία πρόταση μομφής. Το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει τον δρόμο του στη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση. Ζούμε σε δημοκρατία...δεν θα υπάρξει απόσυρση του νομοσχεδίου», διεμήνυσε.

Κατά τον Βαλς, «η ιδέα της μετωπικής σύγκρουσης είναι παλιά, ξεπερασμένη συντηρητική». «Το να παίρνει κανείς ομήρους του καταναλωτές, την οικονομία μας, τη βιομηχανία, να συνεχίζει ενέργειες με στόχο την απόσυρση του κειμένου, δεν είναι δημοκρατικό», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι η CGT θα λάβει μία εξαιρετικά σθεναρή, σαφή απάντηση από την κυβέρνηση.

«Θα συνεχίσουμε να εκκενώνουμε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που είναι αποκλεισμένες από αυτήν την συνδικαλιστική οργάνωση», κατέληξε.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters λίγες ώρες μετά τις συγκρούσεις στο Φο-σουρ-Μερ, το στέλεχος του CGT, Εμανουέλ Λεπάν, κατήγγειλε «άνευ προηγουμένου» αστυνομική βία.


 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-5-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις