Logo

«Παραλύει» η Γαλλία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις - Σκληραίνουν τη στάση τους οι απεργοί



 
 

cgt 26-5-2016Αντιμέτωπη με ολική "παράλυση" βρίσκεται η Γαλλία, καθώς κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις για τα εργασιακά, ενώ η έλλειψη καυσίμων δημιουργεί ήδη προβλήματα στην αγορά. Μπροστά στην αδιαλλαξία της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται αν αποσύρει ή έστω να τροποποιήσει το προεδρικό διάταγμα που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, τα συνδικάτα προκήρυξαν νέες απεργίες, που απειλούν να πλήξουν και... 

τη διοργάνωση του ΕURO 2016.

Η συνδικαλιστική οργάνωση CGT, το οποίο πρωτοστατεί στις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις, κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, την Πέμπτη, οπότε ξεκινά νέος γύρος απεργιών στους σιδηροδρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, παράλληλα με τους αποκλεισμούς διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων που συνεχίζονται.

Ειδικότερα, απεργίες έχουν προκηρυχθεί έως την Παρασκευή στους σιδηροδρόμους. Στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, 99 πλοία δεν μπόρεσαν να αγκυροβολήσουν, εκ των οποίων 29 μεταφέρουν υγρά καύσιμα.

Στις 2 Ιουνίου αρχίζουν απεργία διρκείας οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού, ενώ κινητοποιήσεις για τις 3 και 5 Ιουνίου έχει εξαγγείλει το προσωπικό των αεροδρομίων όλης της χώρας. Σημειώνεται ότι ο τερματικός σταθμός της βιομηχανικής ζώνης του λιμανιού της Χάβρης, που εφοδιάζει μεταξύ άλλων τα αεροδρόμια του Παρισιού Σαρλ Ντε Γκολ και Ρουασί με καύσιμα, παραμένει αποκλεισμένος και τα δυο αεροδρόμια έχουν κηροζίνη για 30 μέρες ακόμη.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι στον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων, που χθες το βράδυ εμπόδισαν την εκτύπωση και κυκλοφορία των εφημερίδων της Πέμπτης, αλλά και οι εργαζόμενοι 19 πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών, που θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Νέες μαζικές διαδηλώσεις προγραμματίζονται για τις 14 Ιουνίου.

Ουρές στα πρατήρια καυσίμων

Λόγω των μπλόκων στα διυλιστήρια, στο Παρίσι το 40% των πρατηρίων (περισσότερα από 4000) έχουν κλείσει και σε όσα παραμένουν ανοικτά, σχηματίζονται ατελείωτες ουρές.

Οι δυναμικές επεμβάσεις της αστυνομίας σε 2 από τις 8 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας που τελούν υπό αποκλεισμό, είχε ως αποτέλεσμα οι απεργοί να σκληρύνουν τη στάση τους και η κυβέρνηση να αναγκαστεί να αντλήσει καύσιμα από τα στρατηγικά αποθεμάτά της.

Πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μεταφορικές, υπολειτουργούν, ενώ ακόμα και οι γιατροί υποστηρίζουν ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Στο πολιτικό σκηνικό, εκτός από την δεξιά, τώρα και η αριστερά ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης εάν ο Ολάντ δεν αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο, την ώρα που σύμφωνα με δημοσκόπηση, 7 στους 10 Γάλλους τάσσονται υπέρ της απόσυρσής του.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-5-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις