Logo

Ολάντ προς Μέι: Ελεύθερο εμπόριο μόνο με ανοιχτά σύνορα



 
 

may hollande 2015 22-7-2016Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προειδοποίησε την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να περιμένει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εάν θέλει να θέσει περιορισμούς στη μετανάστευση πολιτών της ΕΕ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Παρίσι, ο Ολάντ κατέστησε σαφές...

ότι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει να επιλέξει αν θα αποδεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων με αντάλλαγμα το ελεύθερο εμπόριο.

«Είναι το πιο κρίσιμο σημείο. Αυτό είναι το σημείο που θα είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σήμερα πρόσβαση στην ενιαία αγορά, επειδή σέβεται τις τέσσερις ελευθερίες (σ.σ. την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, εργαζομένων, υπηρεσιών και κεφαλαίων). Εάν επιθυμεί να παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς, είναι δική του απόφασή το πόσο και το πώς θα συμμορφωθεί με τις τέσσερις ελευθερίες», πρόσθεσε ο Ολάντ.

«Καμία δεν μπορεί να διαχωριστεί από την άλλη. Δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, εάν δεν υπάρχει η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων... Θα είναι μια επιλογή που θα αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο – να παραμένει στην ενιαία αγορά και στη συνέχεια θα αποκαταστήσει την ελεύθερη κυκλοφορία που πάνε μαζί ή θα έχει ένα άλλο καθεστώς».

Οι δηλώσεις Ολάντ καθιστούν σαφές ότι θα είναι δύσκολο για το Ηνωμένο Βασίλειο να ικανοποιήσει την επιθυμία του ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον και άλλων επιφανών υποστηρικτών του Brexit, που υπόσχονταν πρόσβαση στην ενιαία αγορά παράλληλα με περιορισμούς στην μετανάστευση.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε υποστηρικτικός απέναντι στην απόφαση της Μέι να περιμένει έναν χρόνο μέχρι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβώνας, προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-7-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις