Logo

Αποκάλυψη Αγγελή: Η Novartis ...τροφοδοτούσε το ενοίκιο του γιου του Αβραμόπουλου



 
 

Μία συγκλονιστική αποκάλυψη φέρεται να έκανε κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα κατάθεσης του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής.

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι στο περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη όπου είχε πάει μαζί με την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, το FBI τους έδωσε στοιχεία για τραπεζικό λογαριασμό πολιτικού προσώπου.

Κατά την χθεσινή κατάθεση του είχε αναφέρει:

«Στη συνάντηση της Βιέννης πράγματι οι Αμερικανοί μας έδωσαν λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Τους είπα, δώστε μου τον αριθμό του λογαριασμού.

...Αυτός ήταν ο διάλογος για τον πολιτικό με τον λογαριασμό στο εξωτερικό, το όνομά του το αναφέρω στην αναφορά μου. Δεν έχω τίποτα να κρύψω».

Σήμερα, Τετάρτη, καταθέτοντας για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, ο κ. Αγγελής προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, κατονομάζοντας το πρόσωπο του πρώην υπουργού Υγείας και τον λογαριασμό που διατηρούσε στην Ελβετία.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο ανώτερος εισαγγελικός λειρουργός Γιάννης Αγγελής επεσήμανε πως στην αναφορά που είχε καταθέσει στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιλαμβάνεται το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε «τροφοδότη» λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία που συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στενός συγγενής του τέως ευρωπαίου Επιτρόπου.

Σε επίμονες ερωτήσεις, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να ανέφερε στην Προανακριτική Επιτροπή πως ο λογαριασμός αφορά το ενοίκιο του σπιτιού του γιου του πολιτικού, όπου κατατίθενται τα χρήματα κάθε μήνα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στη Βιέννη οι Αμερικανοί μας είπαν ‘ψάξαμε και βρήκαμε τον λογαριασμό που ανήκει στο παιδί του πολιτικού και από εκεί πληρώνει το ενοίκιο του.

...Δεν ξέρουμε πόσα χρήματα έρχονται κάθε μήνα από τον λογαριασμό στην Ελβετία, ξέρουμε όμως πως ο λογαριασμός στην Αμερική έχει 30.000 ευρώ» ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ωστόσο, όπως είπε, οι Αμερικανοί δεν τους έδωσαν αριθμό λογαριασμού.

«Είπα στους τρεις εισαγγελείς που είχαμε πάει στη Βιέννη για τη συνάντηση με τους Αμερικανούς, πως αν τολμήσουν να ασκήσουν δίωξη κατά πολιτικών προσώπων, θα φροντίσω να σας ασκηθεί δίωξη και θα τιμωρηθείτε αυστηρά» ανέφερε κατά την κατάθεσή του ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αγγελής: Ανεπαρκής η Τουλουπάκη

Αναφερόμενος στη διερεύνηση της υπόθεσης και τα έγγραφα του FBI για τη Novartis, ο μάρτυρας άσκησε κριτική στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς. Ανέφερε σχετικά:

«Η κ. Τουλουπάκη είναι ανεπαρκής και αυτός είναι ο χειρότερος βαθμός που μπορεί να πάρει ένας δικαστής. Με επιμονή προσωπικά ζήτησα να μου δώσει τα έγγραφα από τις αμερικανικές αρχές. Δεν μου τα έδωσε όλα. Υπάρχει έγγραφο που εγώ διάβασα ότι οι Αμερικανοί απαντούν ότι ουδεμία εμπλοκή υπάρχει από πολιτικό πρόσωπο. Εμπλοκή αναφέρουν τα έγγραφα μόνο για γιατρούς».

Για τον λογαριασμό πολιτικού προσώπου, φέρεται να είπε πως για την ύπαρξή του γνώριζε η κ. Τουλουπάκη. «Αυτόν τον λογαριασμό δεν τον ερεύνησαν ποτέ οι ελληνικές αρχές. Επέμενα να γίνει συνάντηση μέσω της Εurojust. Στις 7.1.2019 η κ. Τουλουπάκη έκανε αίτημα όμως οι Αμερικανοί είπαν ότι καλύτερα είναι να κάνουν την έρευνα οι εθνικές μας αρχές. Δεν τηρήθηκε για όλη τη διαδικασία το τυπικό. Εκτιμώ πως η κ. Τουλουπάκη πρέπει να φύγει από το Σώμα λόγω ανεπάρκειας».

"Εξοφλείτε γραμμάτια του Ρασπούτιν"

«Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν μια στημένη δουλειά. Εγώ τους είπα: παραιτηθείτε γιατί εξοφλείτε γραμμάτια του Ρασπούτιν. Θέλησαν να ασκήσουν ποινική δίωξη για να ρίξουν όλη την αποτυχία στην πλάτη μου. Και αυτό γιατί ήθελαν να ξεπλύνουν το πολιτικό σύστημα», ανέφερε σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ. Αγγελής.

Όμως για ακόμα μία φορά ο μάρτυρας δεν κατονόμαστε στην Προανακριτική Επιτροπή, ποιος είναι ο Ρασπούτιν.

Ως προς τους προστατευόμενους μάρτυρες, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα τους, αλλά επεκτάθηκε  μιλώντας για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου», Νίκο Μανιαδάκη, ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να κατέθεσε ότι «ο κ. Μανιαδάκης τέθηκε σε καθεστώς προστασίας παρά την ύπαρξη προκαταρκτικών εξετάσεων εναντίον του και παρά το γεγονός ότι αναφερόταν ως εμπλεκόμενος-ύποπτος από τις αμερικανικές αρχές.

...Εξαρχής ήταν παράνομη η υπαγωγή του Μανιαδάκη στο καθεστώς προστασίας. Δεν θα μπορούσε να κληθεί ούτε ως απλός μάρτυρας. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος ως ύποπτος, και μόνο έτσι θα έπρεπε να κληθεί».

Για τον πρώην Διευθυντή Επικοινωνίας της Novartis Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και το ενδεχόμενο να είναι προστατευόμενος μάρτυρας, ο Ι. Αγγελής φέρεται να απάντησε πως αν είναι προστατευόμενος μάρτυρας, δεν θα έπρεπε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας, διότι υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του ότι έπαιρνε χρήματα. Ανέφερε σχετικά: «Υπερέχει η ιδιότητα του κατηγορουμένου. 'Αρα δεν θα μπορούσε ο Δεστεμπασίδης να είναι προστατευόμενος μάρτυρας».

Βίντεο με τον πολιτικό που πήρε 100.000 ευρώ

Για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να κατέθεσε: «Είπα στην κ. Τουλουπάκη δείξε μου τη δικογραφία. Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η κ. Τουλουπάκη πως υπάρχει βίντεο που ο Παναγιώτης Πικραμένος πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ: το έχεις δει; Ναι, μου λέει. Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση; Όχι, απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη μέρα μου λέει, συγνώμη αφορά άλλο πρόσωπο».

Για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη βαλίτσα στο Μαξίμου, ανέφερε: «Μόνο τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, είχε η κ. Τουλουπάκη. Της είπα, για εμένα αυτό δεν είναι αρκετό. Αν τα πήρε άλλος; Για εμένα είναι αρκετό, μου είπε η κ. Τουλουπάκη. Τότε της είπα, επειδή τα στοιχεία δεν επαρκούν, θα προσφύγω για κατάχρηση εξουσίας. Αυτή δεν είναι καν ένδειξη για να ασκήσουμε δίωξη. Με «υποθέτω» και ''αν'' και ''εφόσον'' δεν ασκείται δίωξη, πρέπει να υπάρχουν στοιχεία».

Αγγελής: Δεν έχω ιδέα γιατί κατηγορείται ο Παπαγγελόπουλος

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (σ.σ. για τις τυχόν ευθύνες του οποίου έχει συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή και καταθέτει ως μάρτυρας ο κ. Αγγελής) φέρεται να κατέθεσε ότι «δεν έχει διαβάσει το κατηγορητήριο και δεν έχει ιδέα για τι κατηγορείται».

Υποστήριξε ότι οι σχέσεις του με τον κ. Παπαγγελόπουλο ήταν από φιλικές έως ουδέτερες και πως ο πρώην υπουργός στρέφεται εναντίον του, επειδή θέλει να τον υποβαθμίσει και επειδή «ανησυχεί διότι ξέρει τι έχει κάνει».

Τέλος, ο κ. Αγγελής υποστήριξε πως «ο Ρασπούτιν είναι το ίδιο πρόσωπο που παρενέβαινε και στην κ. Ράικου. Με απόλυτη βεβαιότητα».

ΣΥΡΙΖΑ: Το αφήγημα της σκευωρίας δέχθηκε καίριο πλήγμα

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη του κ. Αγγελή για τη ροή χρήματος από τροφοδότη λογαριασμό της Novartis σε στενό συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν:

«Κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του ο κ. Αγγελής στη μαρτυρία του οποίου έχουν επενδύσει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ παραδέχθηκε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το FBI υπήρχε ροή χρήματος από τροφοδότη λογαριασμό στενού συγγενικού προσώπου του κ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ. Ο κ. Αγγελής παραδέχθηκε ότι ως επόπτης ασχολήθηκε μόνο ενάμιση μήνα, ίσως και λιγότερο, όπως είπε, και δεν είχε γνώση ούτε για το ένα τρισεκατομμυριοστό της δικογραφίας. Οπότε προκύπτει το ερώτημα, αφού δεν είχε γνώση της δικογραφίας με ποιο δικαίωμα απειλούσε τους εισαγγελείς Διαφθοράς να προβούν σε ενέργειες που αφορούσαν την ουσία της υπόθεσης. Ο κ. Αγγελής παραδέχθηκε ότι ως επόπτης δεν είχε δικαίωμα να επεμβαίνει στην κρίση των εισαγγελέων Διαφθοράς για το τι θα αποφασίσουν».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις