Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα...
που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες.
Η σπαστική κολίτιδα μπορεί να είναι μέτριας ή μεγάλης έντασης, ωστόσο, τα ακριβή της αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά. Για τον λόγο αυτό, προς το παρόν, η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου περιορίζεται στη μείωση των συμπτωμάτων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ποιότητα της διατροφής, η έλλειψη άσκησης και το άγχος έχουν άμεση σχέση με την εμφάνιση της σπαστικής κολίτιδας. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε άμεσα και αποτελεσματικά από τα συμπτώματά της:
1. Επιλέγετε τις σωστές τροφές
Οι φυτικές ίνες μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σωστή κατανάλωσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και να «διορθώσει» ορισμένους από τους μηχανισμούς που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ενδέχεται να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν τις συσπάσεις, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας αντίστοιχα. Το αν θα τις αυξήσετε ή θα τις μειώσετε, εξαρτάται από τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το σύνδρομο.
Τι να κάνετε:
- Αν έχετε δυσκοιλιότητα: Συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας προϊόντα ολικής άλεσης, πιτυρούχα δημητριακά, σαλάτα σε κάθε γεύμα, φρέσκα φρούτα και όσπρια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Η κατανάλωση ακατέργαστου πίτουρου (μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα υγιεινών τροφών και μεγάλα σούπερ μάρκετ) σε συνδυασμό με την κατανάλωση νερού, μπορεί να εξαλείψει ή να περιορίσει τις κοιλιακές κράμπες, καθώς κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και περνούν πιο εύκολα από το παχύ έντερο.
- Αν έχετε διάρροια: Φροντίστε να μειώσετε την κατανάλωση φρούτων και χυμών, καθώς επιταχύνουν τις κενώσεις.
Προσοχή: Ορισμένοι ασθενείς ταλαιπωρούνται από τυμπανισμό, κοιλιακές κράμπες και αέρια όταν προσθέτουν απότομα και σε μεγάλες ποσότητες τις φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Για να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα, εντάξτε τα σταδιακά στη διατροφή σας.
2. Αποφύγετε τις «απαγορευμένες» τροφές
Ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες, τα δημητριακά (κυρίως το σιτάρι και το καλαμπόκι), τα γαλακτοκομικά, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, οι πατάτες, το κρεμμύδι, τα εσπεριδοειδή, το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά και τα τεχνητά γλυκαντικά (όπως η σορβιτόλη), κάνουν πιο επίπονα τα συμπτώματα των ασθενών.
Σε κάθε περίπτωση, οι τροφές προς αποφυγήν είναι ξεχωριστές για κάθε άτομο. Γι’ αυτό, αν διαπιστώσετε ότι υποφέρετε από τα συμπτώματα της πάθησης, φτιάξτε την προσωπική σας λίστα με τις τροφές που σας ενοχλούν.
Τι να κάνετε: Για να διαπιστώσετε εάν η διατροφή σας είναι εκείνη που ευθύνεται για την ευαισθησία του εντέρου σας, καταγράψτε τις τροφές που καταναλώνετε για μία εβδομάδα.
Σημειώστε τί ακριβώς περιλαμβάνεται στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και σε ποιες ποσότητες. Καταγράψτε, επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά την κατανάλωση κάθε τροφής.
Παρατηρήστε, εάν εμφανίζεται δυσλειτουργία του εντέρου ή κάποιο άλλο σύμπτωμα. Με τον τρόπο αυτό, θα εντοπίσετε ποιες τροφές εντείνουν το πρόβλημα. Αποκλείστε τις από το διαιτολόγιό σας και παρατηρήστε εάν τα συμπτώματα υποχωρούν. Εάν η κατάσταση βελτιώνεται, μπορείτε να τις εντάξετε και πάλι στη διατροφή σας.
Προσοχή: Μόνο ο γιατρός μπορεί να σας απαγορεύσει την κατανάλωση τροφών που πιθανόν εντείνουν το πρόβλημα, έτσι ώστε να μην στερηθείτε θρεπτικά συστατικά.
3. Κόψτε το κάπνισμα
Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο από πολυάριθμες μελέτες πως, το κάπνισμα επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του σώματος, και όχι μόνο τη λειτουργία των πνευμόνων και του αναπνευστικού συστήματος γενικότερα.
Ο καπνός που εισπνέουμε εισέρχεται στο στομάχι και στο έντερο. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι η νικοτίνη διεγείρει τους υποδοχείς στο έντερο, επιδεινώνοντας τη συγκεκριμένη πάθηση. Αν, λοιπόν, είστε καπνιστές, μάλλον θα χρειαστεί να στερηθείτε την αγαπημένη σας συνήθεια – ιδιαίτερα σε περιόδους που τα συμπτώματα παρουσιάζουν έξαρση.
Τι να κάνετε: Για να πετύχετε το στόχο σας, χρειάζεται ισχυρή θέληση και επιμονή. Προετοιμαστείτε ψυχολογικά και ενημερώστε τους οικείους σας για την απόφασή σας, ώστε να έχετε την υποστήριξή τους. Φροντίστε να μη συμπίπτει η περίοδος που προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα με δύσκολες περιόδους, που χαρακτηρίζονται από δυσάρεστες και αγχωτικές καταστάσεις. Μία καλή περίοδος είναι αυτή των διακοπών.
4. Πίνετε περισσότερο νερό
Αν τα μοναδικά «υγρά καύσιμα» με τα οποία εφοδιάζετε το σώμα σας είναι ο καφές και τα αναψυκτικά, τότε σίγουρα δεν μπορείτε να περιμένετε από το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει σωστά. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε νερό, καθώς οι ειδικοί εξηγούν ότι η άφθονη κατανάλωσή του μπορεί να προλάβει τη δυσκοιλιότητα, αλλά και να αντικαταστήσει τα υγρά που χάνονται σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει διάρροια.
Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα. Αυτή η ποσότητα δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο νερό. Ροφήματα όπως το χαμομήλι ή οι φρέσκοι χυμοί φρούτων (χωρίς ίνες) μπορούν να αποκαταστήσουν την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Πίνετε αργά και με μικρές γουλιές.
Τέλος, φροντίστε να καταναλώνετε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα.
5. Αρχίστε τη γυμναστική
Κι όμως, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και μειώνει το φούσκωμα.
Τι να κάνετε: Αν δεν είστε λάτρεις του γυμναστηρίου, επιλέξτε μια πιο εναλλακτική μορφή άσκησης, όπως είναι η γιόγκα.
6. Μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα
Ο λόγος είναι ότι ενδέχεται να σας προκαλέσουν κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Προτιμάτε τα μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τροφές που δεν ερεθίζουν το έντερο. Θα σας βοηθήσουν να αποβάλετε το αίσθημα του φουσκώματος, ενώ ο οργανισμός σας θα λάβει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
7. Αποβάλετε το στρες
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλές φορές το άγχος εκδηλώνεται με διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της σπαστικής κολίτιδας (για τον λόγο αυτό, άλλωστε, χαρακτηρίζεται και ως ψυχοσωματικό πρόβλημα).
Το έντερο διαθέτει νεύρα, τα οποία ελέγχουν τις φυσιολογικές συσπάσεις του. Σε περιόδους έντονου άγχους, προκαλούν γαστρικές ενοχλήσεις. Γι’ αυτό και τα άτομα που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο συχνά νιώθουν κράμπες και ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα.
8. Περιορίστε το αλκοόλ
Παρόλο που καμία μελέτη δεν έχει δώσει σαφή απάντηση για το αν και με ποιο τρόπο το αλκοόλ επιδεινώνει τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ποτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα. Για κάποιους ασθενείς με σπαστική κολίτιδα, ακόμη και ένα ποτό, μπορεί να λειτουργήσει βλαπτικά.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-10-2018 από directNEWS.gr