Μια πλατιά διαδεδομένη άποψη, ότι το στρες παχαίνει τους ανθρώπους, έρχεται να καταρρίψει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα...
ύμφωνα με την οποία το άγχος έχει μικρή μόνο επίπτωση στο βάρος ενός ανθρώπου. Επιπλέον, καταρρίπτοντας άλλο ένα μύθο η μελέτη συμπέρανε ότι οι άνδρες και όχι οι γυναίκες κινδυνεύουν πιθανώς να βάλουν περισσότερα κιλά λόγω άγχους.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου 'University College' του Λονδίνου (UCL), υπό τον δρα Άντριου Στεπτόου και τη δρα Τζέιν Γουάρντλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας "Obesity", σύμφωνα με το BBC, έκαναν συγκριτική επαναξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 32 διεθνών ερευνών σχετικών με το θέμα, που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δυο δεκαετίες και κατέληξαν με έκπληξή τους όπως είπαν, στο συμπέρασμα ότι το άγχος τελικά δεν είναι σημαντικός παράγων στο βάρος ενός ανθρώπου, αλλά ασκεί μικρή μόνο επίδραση σε αυτό.
Τα περισσότερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν, σε βάθος μάλιστα αρκετών ετών, ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο επίπεδο άγχους ενός ατόμου και στο βάρος του. Το άγχος έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί αύξηση του πάχους κυρίως έμμεσα, με το σκεπτικό ότι ο αγχωμένος άνθρωπος τείνει να τρώει περισσότερο πρόχειρο και κακής ποιότητος φαγητό καθώς επίσης να μην ασκείται σωματικά.
Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι σε μερικούς ανθρώπους το άγχος όντως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βάρος τους, όμως κατά μέσο όρο, στο σύνολο του πληθυσμού, η επίδραση του άγχους στο πάχος είναι μικρή.
Όπως είπε ο υπεύθυνος της έρευνας, οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στο άγχος. Μερικοί αρχίζουν να τρώνε περισσότερο ή ό,τι βρουν μπροστά τους, ενώ μερικοί τρώνε λιγότερο ή και καθόλου, καθώς χάνουν την όρεξή τους. Από την άλλη, διαφορετικές μορφές άγχους, ανάλογα με την προέλευσή τους, επιδρούν διαφορετικά στους ανθρώπους.
Το άγχος από ένα θάνατο προσφιλούς προσώπου ή από ένα αρνητικό συμβάν στην εργασία δεν προκαλούν κατ’ ανάγκη τις ίδιες αντιδράσεις στον ίδιο άνθρωπο, όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειές του, άρα επιδρούν διαφορετικά στο πάχος του.
Η μετα-ανάλυση των προηγούμενων μελετών έδειξε ότι το 69% από αυτές δεν βρέθηκε καμιά σχέση ανάμεσα στο επίπεδο στρες και στο πάχος, το 25% βρήκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ άγχους και βάρους, ενώ το υπόλοιπο 6% των ερευνών κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα, ότι το μεγαλύτερο άγχος διαχρονικά οδηγεί σε μείωση του πάχους.
Σε γενικές γραμμές, η νέα έρευνα συμπέρανε ότι, στο βαθμό που υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο άγχος και στο μεγαλύτερο βάρος, αυτό ισχύει περισσότερο για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες, κάτι που έρχεται να ανατρέψει μια άλλη λαϊκή “σοφία”, ότι το άγχος παχαίνει πιο πολύ τις γυναίκες. Οι Βρετανοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες μελέτες πάνω στους επιμέρους παράγοντες που εξηγούν γιατί ένας άνθρωπος παχαίνει από το άγχος και ένας άλλος όχι.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ από directNEWS 2-11-2010 πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ