Logo

Παράγοντες που εντείνουν το άγχος



 
 

stress_11-11-2010Κάθε ένας από εμάς, είτε άντρας είτε γυναίκα, σε κάποια περίοδο της ζωής του έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα πολύ κοινό πρόβλημα, το άγχος.  Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά το ρόλο που παίζουν η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή άσκηση και ο σωστός ύπνος στην καταπολέμηση του άγχους.

Υπάρχουν λοιπόν  τροφές όπως επίσης  και κάποιες συνήθειες που θα πρέπει να αποφεύγουμε σε περιόδους που είμαστε πολύ πιεσμένοι και αγχωμένοι, καθώς το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να αυξήσουν το άγχος μας, με αποτέλεσμα η κατάστασή μας να γίνει ακόμα χειρότερη.

Καφεΐνη

Όταν λοιπόν βιώνουμε αγχώδεις καταστάσεις πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε την καφεΐνη, καθώς είναι γνωστή για τις διεγερτικές της ιδιότητες. Επίσης  αυξάνει   τους καρδιακούς παλμούς καθώς  και τον βασικό ρυθμό του μεταβολισμού μας. Το μόνο λοιπόν, που μπορεί να μας προκαλέσει η χρήση καφεΐνης σε τέτοια περίπτωση, είναι περισσότερο άγχος. Αν είστε από αυτούς που δεν μπορείτε χωρίς να πιείτε καφέ, προσπαθήστε τουλάχιστον  να πίνετε ντεκαφεϊνέ.

Αλκοόλ

Αν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, μπορεί να έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά αν καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό, τότε αυξάνει τα επίπεδα του άγχους, εφόσον διαταράσσει τον ύπνο μας. Παρόλο που η  κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μας κάνει να νιώθουμε ένα ψεύτικο αίσθημα χαράς και ηρεμίας, είναι πολύ καλύτερο να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας παρά να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτά μέσω του ποτού.

Νικοτίνη

Είναι γνωστό ότι η νικοτίνη αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς μας, άρα και τα επίπεδα του άγχους μας. Ένα απλό τεστ είναι να μετρήσουμε τους παλμούς μας πριν και αφού καπνίσουμε ένα τσιγάρο και τότε θα καταλάβουμε τη διαφορά.

Ζάχαρη

Λέγεται ότι η σοκολάτα εκκρίνει μία ορμόνη στο σώμα μας, τη λεγόμενη φερομόνη, η οποία ανεβάζει τη διάθεσή μας. Θα πρέπει όμως, να καταναλώνουμε τις σοκολάτες με μέτρο, καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες σε περιόδους που είναι αγχωμένοι. Μπορεί η ζάχαρη να μας κάνει να νιώθουμε προσωρινή ευφορία, αλλά το σώμα μας, προκειμένου να μπορέσει να την μεταβολίσει, εκκρίνει μία ορμόνη, την ινσουλίνη, η οποία βοηθάει στον έλεγχο της ποσότητας της ζάχαρης που βρίσκεται στο αίμα μας. Όμως, αν αυτή η ορμόνη εκκριθεί σε μεγάλη ποσότητα, θα παραμείνει στο αίμα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να προκαλέσει κατακόρυφη πτώση της ενέργειάς μας και κατά συνέπεια να αυξήσει τα επίπεδα τους άγχους μας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-11-2010 από directNEWS


Τελευταία Ευ ζην