Logo

Επιστήμονες συνδέουν την παχυσαρκία με την όσφρηση



 
 

sence_of_smell_16-11-2010Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Chemical Senses”, τα άτομα που έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας έχουν πολύ καλύτερη όσφρηση από τα άτομα εκείνα που δεν έχουν αντίστοιχο πρόβλημα.

Οι ερευνητές, υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους μπορεί ίσως να εξηγήσει τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι δίνουν μάχη σε όλη τους τη ζωή για να παραμείνουν αδύνατοι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ένα τέταρτο των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και οι γιατροί φοβούνται ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί κατά πολύ στο μέλλον, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να υπερβαίνουν το κανονικό τους βάρος.

Παρόλο που η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι οι κύριοι υπαίτιοι, οι επιστήμονες ψάχνουν για τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν στην παχυσαρκία. Με αυτόν τον σκοπό, ο Dr. Lorenzo Stafford και η ομάδα του, ξεκίνησαν μία μελέτη σχετικά με το αν μία οξυμένη όσφρηση θα μπορούσε να ευθύνεται για την παχυσαρκία.

Η ομάδα αυτή ζήτησε από 64 εθελοντές να συμμετάσχουν σε μία σειρά από πειράματα, κατά τα οποία μελετήθηκε η ικανότητα της όσφρησής τους.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις πληροφορίες της όσφρησης, συνδέεται με τα κέντρα σίτισης του εγκεφάλου. Η εν λόγω έρευνα λοιπόν, έδειξε ότι η ικανότητα των ανθρώπων να μυρίζουν οσμές που προέρχονται από φαγητά είναι πιο αυξημένη και ιδιαίτερα όταν έχουν ήδη φάει παρά όταν πεινάνε.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, αλλά  υποψιάζονται, ότι μπορεί να είναι εξαιτίας του τρόπου του ανθρώπινου σώματος να ανιχνεύει και να απορρίπτει τα φαγητά που δεν χρειάζεται πλέον, προκειμένου να διατηρήσει μία σωστή ενεργειακή ισορροπία και να αποτρέψει το άτομο από το να φάει παραπάνω από όσο πρέπει.

Η ομάδα βρήκε ότι τα άτομα που είναι υπέρβαρα -εκείνοι δηλαδή που έχουν υψηλό δείκτη σωματικής μάζας-, έχουν πολύ πιο αυξημένη την ικανότητα όσφρησης φαγητών από ότι τα άτομα, που είναι αδύνατα και ειδικότερα, αφού έχουν φάει ένα πλήρες γεύμα.

Ο Dr. Stafford πιστεύει ότι αυτή η αυξημένη όσφρηση είναι πολύ πιθανό να αναγκάζει το άτομο να συνεχίσει να τρώει, ακόμα κι αν έχει ήδη χορτάσει. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ελπίζει ότι αυτή η έρευνα θα παρακινήσει την διεξαγωγή περεταίρω ερευνών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να μπορέσουν να βοηθήσουν στο μέλλον όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-11-2010 από directNEWS


Τελευταία Ευ ζην