Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια που μαστίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Παρόλα αυτά, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη δεν το γνωρίζουν καν μιας και πολλά από τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας μπορεί -εσφαλμένα- να θεωρηθούν ως κάποιου άλλου είδους προβλήματα. Ο διαβήτης προκαλείται από την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, η οποία με τη σειρά της, προκαλεί έλλειψη γλυκόζης στα κύτταρα του σώματος. Επίσης, το ανθρώπινο σώμα παράγει μία ορμόνη, την λεγόμενη ινσουλίνη, η οποία αφαιρεί την επιπλέον γλυκόζη από τα κύτταρα του σώματος. Όταν λοιπόν μειώνεται η παραγωγή της ινσουλίνης, αυτή η επιπλέον γλυκόζη που υπάρχει στα κύτταρα δεν αφαιρείται κι αυτό προκαλεί υπεργλυκαιμία.
Συνήθως, τα συμπτώματα του διαβήτη είναι ήπια κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που σε κάποιες περιπτώσεις το άτομο που έχει διαβήτη δεν το γνωρίζει, τουλάχιστον μέχρι να επιδεινωθούν τα συμπτώματα.
Τα συνήθη συμπτώματα του διαβήτη είναι αυξημένη δίψα/πείνα, θολή όραση, απότομη απώλεια βάρους, συχνή ούρηση και αίσθημα κόπωσης.
Ο ασθενής που πάσχει από διαβήτη αφυδατώνεται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να νιώθει έντονη ανάγκη να πιεί νερό προκειμένου να διατηρήσει το σώμα του ενυδατωμένο. Αυτός είναι και ο λόγος που διψάει πολύ συχνά.
Από την άλλη, ο λόγος που ο ασθενής έχει συχνοουρία είναι η πλεονάζουσα γλυκόζη που υπάρχει στο αίμα του. Πιο συγκεκριμένα, η γλυκόζη πάει στα νεφρά. Τα νεφρά με τη σειρά τους, αραιώνουν τη γλυκόζη με νερό και την αποβάλουν με τη μορφή ούρων. Αυτή η διαδικασία αποβολής της γλυκόζης εντείνεται εξαιτίας της πλεονάζουσας γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει συχνοουρία.
Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει και διάφορα προβλήματα στο δέρμα και ειδικότερα στα πόδια και στους αστραγάλους, όπου αρκετοί ασθενείς βγάζουν πληγές. Ορισμένοι μάλιστα ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, έχουν αναφέρει αίσθηση μουδιάσματος στα χέρια ή στα πόδια.
Δεν είναι δύσκολο να διαγνωστεί αν κάποιος πάσχει από διαβήτη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό τεστ γλυκόζης. Αν ο ασθενής μείνει χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να γίνει υπερβολικά επικίνδυνος έως και θανάσιμος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα άλλα σοβαρά προβλήματα όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση. Ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, να προσέχει πολύ την διατροφή του, να ασκείται συστηματικά προκειμένου να χάσει βάρος -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο- και να παρακολουθεί συχνά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-11-2010 από directNEWS