Logo

Ο βελονισμός αναγνωρίζεται πλέον και από την 'κλασική' ιατρική



 
 

acupuncture_works_1-12-2010«Αν είστε οπαδός του βελονισμού, ίσως έχετε κάποιο δίκιο»,δηλώνουν πλέον οι επιστήμονες. Έρευνες έδειξαν ότι όταν τρυπάμε το σώμα μας με βελόνες, τα κύτταρα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται και αντιλαμβάνονται τον πόνο, χαλαρώνουν. «Αυτό σημαίνει ότι η διάσημη τεχνική του βελονισμού, όντως ανακουφίζει από τον πόνο», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη αυτή, θα δώσει ένα αίσθημα δικαίωσης σε όλους όσους  έχουν ξοδέψει πολλά λεφτά στον βελονισμό, εξαιτίας πόνων στην μέση, διαστρεμμάτων στους αστράγαλους και άλλων ειδών πόνους. Επίσης, θα κάνει τους επικριτές αυτής της αρχαίας Κινέζικης τέχνης - συμπεριλαμβανομένων πολλών επιστημόνων -, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα οφέλη του βελονισμού είναι καθαρά θέμα αυθυποβολής του ασθενή, να το ξανασκεφτούν καλύτερα.

Η ερευνητική ομάδα από το University Hospital της Γερμανίας, μελέτησαν αν με τον βελονισμό επηρεάζεται το πώς αντιδράει ο εγκέφαλος στο ηλεκτροσόκ. Δεκαοχτώ εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξελιγμένα εγκεφαλογραφήματα την στιγμή που τους έκαναν ηλεκτροσόκ στον αριστερό τους αστράγαλο. Στην συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν βελόνες σε τρία μέρη στην δεξιά πλευρά του ποδιού κάθε εθελοντή - ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω από το γόνατο και κοντά στο μεγάλο δάχτυλο - και άνοιξαν πάλι το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αυτή την περίπτωση, τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν σημαντική μείωση στην δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που αντιλαμβάνονται κι επεξεργάζονται τον πόνο.

Η ερευνήτρια, Dr Nina Theysohn, δήλωσε «Η ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την αντίληψη του πόνου, μειώθηκε σημαντικά ή διαφοροποιήθηκε με τον βελονισμό».

Μία άλλη έρευνα που είχε διεξαχθεί νωρίτερα φέτος, έδειξε ότι όταν - κατά τη διάρκεια του βελονισμού- βάζουμε βελόνες στο σώμα μας και τις στρίβουμε, απελευθερώνεται μία μεγάλη ποσότητα φυσικών παυσίπονων. Ωστόσο, καμία από τις δύο αυτές έρευνες δεν υποστηρίζει την παραδοσιακή θεωρία του βελονισμού, ότι δηλαδή οι βελόνες επανεξισορροπούν τις “ζωτικές δυνάμεις” του σώματος.

Οι έρευνες αυτές, δεν εξηγούν επίσης την λογική της χρήσης του βελονισμού σε περιπτώσεις που δεν υφίσταται πόνος, όπως για παράδειγμα, στο κόψιμο του καπνίσματος.

Ο David Colquhoun, καθηγητής φαρμακολογίας στο University College London, δήλωσε ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, μπορεί απλά να περίμεναν να λειτουργήσει αυτή η τεχνική κι έτσι να αυθυποβλήθηκαν, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Οι έρευνες αυτού του είδους είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-12-2010 από directNEWS


Τελευταία Ευ ζην