Logo

΄Αλλαξαν τα δεδομένα για την εξωγήϊνη ζωή



 
 

Felisa_Wolfe_Simon_NASA_discovery_3-12-2010Η αστροβιολογική έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA, άλλαξε την θεμελιώδη γνώση μας για τη ζωή επάνω στη Γη, έτσι όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια δοκιμών στο αφιλόξενο περιβάλλον της λίμνης Μόνο στην Καλιφόρνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον πρώτο γνωστό μικροοργανισμό στη Γη που είναι ικανός να ευδοκιμήσει και να αναπαραχθεί, χρησιμοποιώντας ένα τοξικό χημικό, γνωστό ως “αρσενικό”. Ο μικροοργανισμός αυτός, υποκαθιστά το αρσενικό με φώσφορο στα συστατικά των κυττάρων του.

«Ο ορισμός της ζωής μόλις επεκτάθηκε», δήλωσε ο Ed Weiler, συνεργάτης της NASA στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού, στην Ουάσινγκτον. «Πλέον, κατά την προσπάθειά μας να βρούμε σημάδια ζωής στο ηλιακό σύστημα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ευρύτερα, πολύ πιο διαφορετικά και να θεωρούμε τη ζωή διαφορετικά  από αυτή που γνωρίζαμε ως τώρα».

Η ερευνητική ομάδα επέλεξε να εξερευνήσει τη λίμνη Μόνο εξαιτίας της ασυνήθιστης χημείας της και ειδικότερα εξαιτίας της υψηλής αλμυρότητας και αλκαλικότητάς της, καθώς και των υψηλών επιπέδων αρσενικού. Αυτή η ιδιαίτερη χημεία της λίμνης, είναι εν μέρει αποτέλεσμα της απομόνωσής της εδώ και πενήντα χρόνια, από τις πηγές που της παρείχαν γλυκό νερό.

Ο άνθρακας, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, ο φώσφορος και το θειάφι,  είναι τα έξι θεμελιώδη στοιχεία για όλες τις γνωστές μορφές ζωής στη Γη. Ο φώσφορος, αποτελεί τμήμα της χημικής ραχοκοκαλιάς του DNA και του RNA και θεωρείται ουσιώδες στοιχείο για όλα τα ζωντανά κύτταρα.

Το αρσενικό από την άλλη, το οποίο είναι παρόμοιο χημικά με το φώσφορο, είναι δηλητηριώδες για σχεδόν κάθε μορφής ζωή στη Γη. Αυτό συμβαίνει, γιατί το αρσενικό διαταράσσει τις μεταβολικές οδούς, καθώς -χημικώς- συμπεριφέρεται παρόμοια με το φωσφορικό άλας.

«Γνωρίζουμε ότι μερικά μικρόβια μπορούν να εισπνεύσουν το αρσενικό, αυτό όμως που ανακαλύψαμε, είναι ένα μικρόβιο που κάνει κάτι εντελώς καινούριο –αναδομεί τμήματα του εαυτού του, χρησιμοποιώντας αρσενικό», δήλωσε η Felisa Wolfe-Simon, η επικεφαλής επιστήμονας της ερευνητικής ομάδας. «Αν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να κάνει κάτι τόσο απροσδόκητο, τι άλλο άραγε μπορεί να κάνει μια μορφή ζωής, που δεν τη γνωρίζουμε καν;».

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επιτυχώς στα εργαστήρια, μικρόβια από τη λίμνη Μόνο, παρέχοντάς τους ελάχιστο φώσφορο και αρκετό αρσενικό. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι ακόμα κι όταν σταμάτησαν τελείως την παροχή φωσφόρου και το αντικατέστησαν με αρσενικό, τα μικρόβια συνέχισαν να αναπτύσσονται κανονικά.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, θα βοηθήσουν στις έρευνες και άλλων τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για την εξελικτική πορεία της Γης, την οργανική χημεία, τους βιοχημικούς κύκλους και την μείωση των ασθενειών, ενώ τα ευρήματά της θα ανοίξουν  νέους ορίζοντες στην μικροβιολογία και σε πολλούς άλλους ερευνητικούς τομείς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-12-2010 από directNEWS


Τελευταία Ευ ζην