Logo

Βρέθηκε το γονίδιο της απιστίας



 
 

infidelity_gene_6-12-2010Παρόλο που η έκφραση “κάποιοι άνθρωποι απλά είναι γεννημένοι άπιστοι” ακούγεται σαν μια πολύ φθηνή δικαιολογία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που αυξάνει τις πιθανότητες κάποιων ατόμων να απατήσουν τους συντρόφους τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, όταν ένας άντρας ή μία γυναίκα -που έχει το συγκεκριμένο γονίδιο- έχει μία σχέση, λαμβάνει την ίδια χημική ορμή με αυτή που έχει ένας τζογαδόρος όταν αλλάζει η τύχη του ή ένας αλκοολικός που λαχταράει ένα ποτό.

Οι ερευνητές ρώτησαν 180 νεαρούς άντρες και γυναίκες σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται στις ερωτικές τους σχέσεις και τους εξέτασαν με σκοπό να δουν αν έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το επονομαζόμενο DRD4, το οποίο επηρεάζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Το ένα τέταρτο περίπου των ατόμων που είχαν το γονίδιο αυτό, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να απατήσουν τους συντρόφους τους.

Ο ερευνητής Justin Garcia από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι τα άτομα που είχαν το γονίδιο DRD4, ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν στο ιστορικό τους περιπτώσεις ερωτικών περιπτύξεων χωρίς δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιπτύξεων της μιας βραδιάς, καθώς και διάπραξη απιστίας. Το κίνητρο των συγκεκριμένων ατόμων φαίνεται να πηγάζει από την αίσθηση της ευχαρίστησης και της ανταμοιβής, από όπου πηγάζει και η αύξηση στα επίπεδα της ντοπαμίνης. Στις περιπτώσεις των ερωτικών περιπτύξεων χωρίς δεσμεύσεις, το ρίσκο είναι μεγάλο, η ανταμοιβή ουσιαστική και τα κίνητρα ποικίλα και όλοι αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες για την αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο», συνέχισε ο Garcia.

Πρόσθεσε επίσης ότι, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, καταδεικνύουν ότι είναι πιθανό να νιώθει κανείς δεμένος με τον σύντροφό του και παρόλα αυτά, να εξακολουθεί να νιώθει την ανάγκη να τον απατήσει.

Τα άτομα ωστόσο που είναι επιρρεπή στην απιστία, δεν μπορούν να ρίχνουν όλο το φταίξιμο στο συγκεκριμένο γονίδιο. Ο Garcia, πάντως διευκρίνισε: «Η μελέτη αυτή, δεν απαλλάσσει τους “παραβάτες” από τις ευθύνες τους, καθώς το γεγονός ότι κάποιος έχει το γονίδιο αυτό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να απατά τον-την σύντροφό του».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης, ότι το ίδιο στέλεχος του DRD4 γονιδίου ευθύνεται εν μέρει και για τις πιο απελευθερωμένες απόψεις των ατόμων που το έχουν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-12-2010 από directNEWS


Τελευταία Ευ ζην