Ερευνητές διαπίστωσαν, κατόπιν πειραμάτων, ότι οι αρουραίοι που επέλεξαν την αλκοόλη αντί του ζαχαρόνερου, είχαν χαμηλά επίπεδα ενός συγκεκριμένου γονιδίου.
Ομάδα επιστημόνων εντόπισε ένα τύπο πρωτεϊνης που θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη θεραπεία του αλκοολισμού, αναφέρει η Science Daily την Πέμπτη 21 Ιουνίου.
Η ανακάλυψη των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Linköping (Σουηδία) έγινε μετά από ένα πείραμα στο οποίο προσφέρθηκαν σε αρουραίους σε εργαστήριο δύο επιλογές: να πιέσουν ένα μοχλό που τους έδινε αλκοόλ ή ένα δεύτερο μοχλό που παρείχε νερό με ζάχαρη.
Τα περισσότερα από τα τρωκτικά προτίμησαν να λάβουν ζαχαρόνερο, αλλά το 15% προτίμησαν το αλκοόλ. Η επιλογή τους υπαγορεύθηκε από έναν εθισμό, ο οποίος δεν έγινε δυνατό να συγκρατηθεί ούτε και από ελαφρά ηλεκτροσόκ.
Οι ερευνητές αργότερα διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που προτίμησαν το αλκοόλ είχαν ένα γονίδιο σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι συνήθως. Όταν το πείραμα επαναλήφθηκε σε εθισμένους ανθρώπους, τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια.
Το εν λόγω γονίδιο είναι ένα σχέδιο για την πρωτεΐνη GATA3. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη μεταφοράς που διατηρεί τα επίπεδα της ανασταλτικής ουσίας του σήματος γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) γύρω από τα νευρικά κύτταρα χαμηλά, παράγοντας έτσι μια μοριακή μεταβολή στον εγκέφαλο που επηρεάζει τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τους εθισμούς.
Σήμερα, οι βιολόγοι συνεργάζονται με μια φαρμακευτική εταιρεία για να αναπτύξουν ένα μόριο δεύτερης γενιάς για φάρμακα που θα θεραπεύουν τον αλκοολισμό.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-6-2018 από directNEWS.gr