Στο χωριό Κουσκόϊ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας, - που σημαίνει “το χωριό των πουλιών”- ζουν χωρικοί που επικοινωνούν μεταξύ τους... κελαηδώντας. Στο χωριό που οι, περίπου, 400 κάτοικοί του ασχολούνται με την καλλιέργεια τσαγιού και φουντουκιών, είναι το κέντρο της “χώρας του κελαηδήματος” και πάνω από το 80% των κατοίκων του που χρησιμοποιούν αυτή την απίστευτη μέθοδο επικοινωνίας.
Συνολικά, περίπου 10.000 άνθρωποι, κυρίως στην επαρχία Κανακσί της επαρχίας Γκιρεσούν, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το εξαιρετικά ανεπτυγμένο και οξύ σύστημα του κελαηδήματος για να επικοινωνούν σε τραχιά εδάφη όπου τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ορατότητα.
Η ασυνήθιστη και πολύ αποτελεσματική γλωσσομάθεια του εισήχθη το 2017 στη λίστα της άϋλης κληρονομιάς της Unesco.
Αυτή η μορφή επικοινωνίας, η οποία γεννήθηκε πριν από περίπου 500 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εξαπλώθηκε σε όλες τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, αλλά πριν από 50 χρόνια έπεσε θύμα της τεχνολογικής προόδου. Σήμερα, αυτή η πολιτιστική κληρονομιά απειλείται σοβαρά λόγω της ταχείας αύξησης της χρήσης κινητών τηλεφώνων.
Για αιώνες, η γλώσσα πέρναγε από γενιά σε γενιά. Αλλά οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πλέον να μάθουν τη γλώσσα, ούτε βρίσκουν τρόπους να ενημερώσουν το λεξιλόγιό της με νέες λέξεις.
Για να διατηρηθεί η παράδοση, οι περιφερειακές αρχές άρχισαν να διδάσκουν τη γλώσσα στο δημοτικό σχολείο από το 2014.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-10-2018 από directNEWS.gr