Logo

Λαμία: Δικαστικό θρίλερ με την έκθεση-αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη



 
 

varlamisΣε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η διαμάχη μεταξύ των διοργανωτών της έκθεσης «Μίκης Θεοδωράκης»...

η οποία διεξάγεται στον Δήμο Λαμίας.

Το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας κατηγορεί τον δήμαρχο Λαμιέων, κ. Γεώργιο Κοτρωνιά, για αθέτηση των συμφωνηθέντων και αυθαιρεσίες, ενώ ο κ. Κοτρωνιάς τούς προσάπτει κατηγορίες για βάναυση προσβολή των δημοτών και του κοινού αισθήματος.

Από την εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται ότι ο δήμαρχος, ενώ επεδίωξε διακαώς να γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, στην οποία -όπως αναμενόταν- παραβρέθηκαν εξέχοντα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, στη συνέχεια δεν επέδειξε το ίδιο ενδιαφέρον.

Όπως υποστηρίζουν μέλη του Πειραματικού Εργαστηρίου της Βεργίνας, το οποίο οργάνωσε την έκθεση ως εκπρόσωπος του Μουσείου Αυστρίας, «ο δήμαρχος Λαμιέων όχι μόνο έδειξε πλήρη αδιαφορία για το καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά κινήθηκε δικαστικά και εναντίον του Πειραματικού Εργαστηρίου της Βεργίνας, το οποίο εκπροσωπεί το Μουσείο Αυστρίας, που είναι ο θεματοφύλακας των έργων τέχνης του γνωστού καθηγητή και καλλιτέχνη, κ. Ευθύμιου Βαρλάμη».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2012, ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Βαρλάμης, καλεσμένος από το Πανεπιστήμιο Λαμίας, παραχώρησε διάλεξη. Εκεί -μεταξύ άλλων- μίλησε για το έργο που είχε ετοιμάσει με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο δήμαρχος Λαμιέων, από την πλευρά του, ενδιαφέρθηκε εξαρχής για το θέμα και μάλιστα για την προοπτική η πόλη της Λαμίας να φιλοξενήσει την έκθεση και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μία μόνιμη εγκατάσταση της συλλογής αυτής σε ένα Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη.

Τότε, ο Ευθύμιος Βαρλάμης τον κάλεσε να επισκεφθεί την Αυστρία και να δει από κοντά το μουσείο (Αrt Museum) και μάλιστα τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που έχει, ώστε να δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο και στη Λαμία.

Ο δήμαρχος, στην επίσκεψή του στην Αυστρία, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την πραγματοποίηση της έκθεσης και στη συνέχεια για τη δημιουργία μουσείου.

Το Μουσείο Αυστρίας, το οποίο εκπροσωπήθηκε από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, απέστειλε στις 9 Απριλίου του 2012 επιστολή στον δήμαρχο Λαμιέων με το πρόγραμμα για τη διεκπεραίωση του έργου, στο οποίο αναφερόταν ότι το κόστος ανερχόταν σε 150.000 ευρώ.

Οι περίεργες απαντήσεις

Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Κοτρωνιάς απάντησε θετικά. Στην απαντητική επιστολή του, όμως, αντέτεινε ότι ο δήμος είναι διατεθειμένος να δαπανήσει περί τα 35.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν το Μουσείο Αυστρίας να απαντήσει αυθημερόν, διευκρινίζοντας ότι το τελικό κόστος είναι 150.000 ευρώ.

Εν συνεχεία, ο δήμαρχος Λαμιέων απέστειλε την ίδια επιστολή (με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και μάλιστα προχρονολογημένη) αναφέροντας το ποσό των 130.000 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, δεσμεύτηκε για το ποσό των 150.000 ευρώ, χωρίς καμία επιφύλαξη!

Δείτε τις επιστολές

epistoli1

epistoli2

 Παρέλειψε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο

Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει πως η καταβολή της πρώτης δόσης έγινε με καθυστέρηση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πάλι στάση πληρωμών.

Το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας καταγγέλλει ότι ο δήμαρχος Λαμιέων δυσκολευόταν να καταβάλει απευθείας τα χρήματα, διότι δεν είχε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το ύψος του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του, ο αιρετός άρχοντας ζήτησε να μετατεθεί η ημερομηνία των εγκαινίων, ώστε να λυθούν τα ζητήματα που είχαν προκύψει.

Το Μουσείο της Αυστρίας, διαβλέποντας, όπως ισχυρίζεται στα δικόγραφά του, τη συνεχή ασυνέπεια του κ. Κοτρωνιά στην εκτέλεση των συμφωνηθέντων, προειδοποίησε πως θα ματαιώσει την έκθεση και δεν θα αποστείλει τα έργα.

Η απάντηση του δήμου ήταν η έκδοση νέας επιστολής, μέσω της οποίας πρότεινε «χρονικό διακανονισμό πληρωμής, γιατί το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εξέλιξη του έργου, ζητεί να βρίσκονται τα έργα στη Λαμία για να γίνει η εξόφληση του προϋπολογισμού», ενώ κλείνοντας ανέφερε: «Σε περίπτωση που επιμένετε να ματαιώσετε την έκθεση, σας παρακαλώ να μη δώσετε δικό σας δελτίο Τύπου, γιατί αυτό θα είναι δυσάρεστο και άνευ λόγου, αλλά να δώσουμε ένα κοινό δελτίο Τύπου».

Οι υποσχέσεις και το «λουκέτο»

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ο κ. Κοτρωνιάς δεν δίστασε να υποσχεθεί ακόμα και στον ίδιο τον μουσικοσυνθέτη ότι, μόλις γίνουν τα εγκαίνια, εντός ελαχίστων ημερών θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Έτσι, ο Μίκης Θεοδωράκης παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από τους εκπροσώπους του Μουσείου της Αυστρίας να δείξουν κατανόηση.

Τα εγκαίνια έγιναν και, όπως αποδεικνύεται, ήταν το μόνο επιθυμητό από τη μεριά του δημάρχου της Λαμίας, αφού έκτοτε επέδειξε πλήρη αδιαφορία επί του θέματος. Μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν καταβληθεί τα συμφωνηθέντα χρήματα, αλλά δεν έχει καν υπογραφεί το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης- παραλαβής των έργων τέχνης, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής και υπεξαίρεσης αυτών.

Η κατάσταση έφθασε σε αδιέξοδο και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας απέστειλε δελτίο Τύπου για τη διακοπή της λειτουργίας της έκθεσης «Άξιον εστί ο Μίκης Θεοδωράκης». Τότε, ο δήμαρχος Λαμίας προχώρησε στην αλλαγή των κλειδαριών της αίθουσας όπου βρίσκονται τα εκθέματα, με αποτέλεσμα ο νόμιμος εκπρόσωπος του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας, κ. Παύλος Τροχόπουλος, να μην έχει πρόσβαση.

Δείτε την επιστολή

epistoli3

Η δικαστική διαμάχη

Ο κ. Κοτρωνιάς αποφάσισε να κινηθεί και νομικά εναντίον του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα. Τότε, το τελευταίο απάντησε με κατάθεση ανταίτησης ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του Δήμου Λαμίας. «Μοναδικός στόχος του δημάρχου ήταν να νομιμοποιήσει τις μη σύννομες ενέργειές του» αναφέρει η αντίδικη πλευρά.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας. Η ακροαματική διαδικασία ήταν θυελλώδης, ενώ οι εκπρόσωποι του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας αιτήθηκαν την εξαίρεση της προέδρου του δικαστηρίου, κατηγορώντας την για μεροληπτική μεταχείριση. Ωστόσο, η αίτηση εξαίρεσης απορρίφθηκε. Το περίεργο, βέβαια, της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι λίγη ώρα νωρίτερα η πρόεδρος Πρωτοδικών είχε απειλήσει τον νομικό παραστάτη του Εργαστηρίου ακόμη και με κατάθεση αγωγής εναντίον του!

Ειδικότερα, αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνουν στη zougla.gr ότι η δικαστής ανακοίνωσε τη λήψη ένδικων μέσων κατά του δικηγόρου κ. Γιάννη Απατσίδη και συγκεκριμένα την υποβολή αγωγής εναντίον του, για το περιεχόμενο της αιτήσεως εξαιρέσεως του εντολέα του, ενώ επικαλέστηκε τον δήμαρχο Λαμίας και τον δικηγόρο του ως μάρτυρες υπέρ των απόψεών της.

Μάλιστα, εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος της έδρας ουδέποτε διέψευσε την ανακοίνωσή της για ενδεχόμενη υποβολή αγωγής εναντίον του κ. Απατσίδη.

Μετά την επάνοδο της ιδίας προέδρου, εκδόθηκε η απόφαση περί της χορηγήσεως της προσωρινής διαταγής, που δικαίωνε εν μέρει τον δήμο, δικαιολογώντας έτσι και την αυτοδικία του ίδιου του δημάρχου, και αφήνει έκθετη την προστασία του οικονομικού και ηθικού δικαιώματος του δημιουργού.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του μουσικοσυνθέτη με τα οποία επικοινώνησε η zougla.gr επεσήμαναν ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αισθάνεται προσβεβλημένος από τον Δήμο Λαμίας και ειδικότερα από το λουκέτο που έβαλε ο δήμαρχος στην έκθεση στην οποία είναι τιμώμενο πρόσωπο, αλλά και από όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Η έκθεση άνοιξε ξανά έπειτα από απόφαση του δημάρχου. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 29 Νοεμβρίου του 2012, μία μέρα δηλαδή πριν από το τέλος της έκθεσης. Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν το γεγονός αυτό «δικαστικό φιάσκο και δώρον άδωρον, καθώς ήδη έτσι ικανοποιήθηκε πλήρως το δικαίωμα, πράγμα ανεπίτρεπτο στις υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-11-2012 από directNEWS.gr πηγή:zougla.gr

σχετικά θέματα:

Ο δήμαρχος Λαμίας έκλεισε την έκθεση ζωγραφικής ''Άξιον Εστί ο Μίκης Θεοδωράκης''! [βίντεο+φωτο]


Τελευταίες Ειδήσεις