Logo

Άρειος Πάγος: Συνταγματικό το ν/σ για τη διαμεσολάβηση



 
 

Συνταγματικό έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε την υπόθεση μετά από έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρας προς τον πρόεδρο του ανώτατου δικαστικού οργάνου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, να γνωμοδοτήσει επί της συνταγματικότητας ή μη του νομοσχεδίου για «τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και περαιτέρω εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008».

Σήμερα, Πέμπτη, τα 43 μέλη της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία του κ. Τσαλαγανίδη και με εισηγητή τον Χρήστο Τσανερρίκο, γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μόνο ένα μέλος της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δεν διαφοροποιήθηκε όχι ως προς το ζήτημα συνταγματικότητας, υπέβαλε παρατηρήσεις επί ορισμένων άρθρων του σχεδίου νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε κρίνει, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματικές τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου 4512/2018 που αφορούν την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης.

Με το νέο σχέδιο νόμου που προωθείται την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή, θα καταργηθούν τα επίμαχα άρθρα 178 έως 206 του Ν. 4512/2018 που είχαν κριθεί ως αντισυνταγματικά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-11-2019 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Δικαστικά