Logo

Αποζημίωση ζητά Σύρος πρόσφυγας - Τον πυροβόλησε λιμενικός και έμεινε ανάπηρος



 
 

Αγωγή αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπέβαλε 68χρονος Σύρος πρόσφυγας, καθώς κατά τη διάρκεια καταδίωξης, τον πυροβόλησε λιμενικός με αποτέλεσμα να μείνει μόνιμα ανάπηρος.

Στην αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Ρόδου, ο μετανάστης που μένει στην Σουηδία, διεκδικεί αποζημίωση 100.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, για τον πυροβολισμό του από λιμενικούς.

Ειδικότερα, καταγγέλλει ότι υπέστη βλάβη από παράνομο και αναίτιο πυροβολισμό του, κατά την καταδίωξη σκάφους στο οποίο επέβαινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, κοντά στη νήσο Ψέριμο και είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του και την μόνιμη αναπηρία του.

Κατά την καταδίωξη τραυματίστηκαν συνολικά δύο από τους 12 μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος το οποίο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι διακινητές.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Λιμενικό, είχε εντοπιστεί ύποπτο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος 7 μέτρων, να εισέρχεται σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγα λεπτά να εξέρχεται με κατεύθυνση τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Δύο λιμενικοί που επέβαιναν σε φουσκωτό, έσπευσαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με συνεχείς προειδοποιήσεις και συριγμούς προς τον χειριστή του.

Ο διακινητής, αγνόησε τις οδηγίες και τράπηκε σε φυγή, επιχειρώντας να διαφύγει τη σύλληψη. Οι άνδρες του Λιμενικού ξεκίνησαν άμεσα την καταδίωξή του, με το διακινητή να αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και να επιχειρεί επικίνδυνους ελιγμούς. Κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού, ο διακινητής βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού, επιχειρώντας από το σημείο εκείνο και μετά διαρκείς προσπάθειες εμβολισμού και βύθισής του, με συνέπεια τον τραυματισμό του ενός από τους δύο λιμενικούς.

Η καταδίωξη συνεχίστηκε. Οι λιμενικοί που έβλεπαν στο ταχύπλοο μόνο τον χειριστή, και όχι άλλα άτομα, προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, όπως επιτάσσουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στη συνέχεια και καθώς το καταδιωκόμενο σκάφος συνέχιζε τις προσπάθειες βύθισης του φουσκωτού του Λιμενικού, οι λιμενικοί έριξαν στοχευμένες βολές προς τη μηχανή του ταχυπλόου με σκοπό την ακινητοποίησή του.

Μόλις το σκάφος του διακινητή ακινητοποιήθηκε, οι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν το διακινητή του.

Μετά από έρευνα στους χώρους του ταχυπλόου, διαπίστωσαν ότι ο διακινητής μετέφερε 13 άτομα, έναν συνεργό του και 12 μετανάστες που τους είχε κρύψει σε μη ορατά σημεία, ορισμένους στην καμπίνα και άλλους ξαπλωμένους στο κατάστρωμα, κρυμμένους κάτω από την υπερκατασκευή του ταχυπλόου.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν με σκάφος του Λιμενικού στο νοσοκομείο της Καλύμνου για παροχή πρώτων βοηθειών.

Ο ένας από τους τραυματίες μετανάστες, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super-Puma στη Ρόδο και ο άλλος με C-130 στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τώρα η υπόθεση της καταδίωξης και του σοβαρού τραυματισμού του Σύρου πρόσφυγα, θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη της Ρόδου για τις τυχόν ευθύνες του Λιμενικού και  κατά συνέπεια του ελληνικού Δημοσίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά