Logo

Νέα διακοπή στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα



 
 

Νέα διακοπή για τις 18 Φεβρουαρίου δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στην πολύκροτη δίκη 21 κατηγορουμένων για τους 24 θανάτους στις πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017.

Το Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αποφάσισε να διακόψει τη δίκη λόγω ακαταλληλότητας της δικαστικής αίθουσας που επελέγη για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Εξαιτίας του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος των συγγενών των 24 θυμάτων, αλλά και του πλήθους συνηγόρων υπεράσπισης των συνολικά 21 κατηγορούμενους, κρίθηκε σκόπιμο να συνεχιστεί η δίκη στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Το πρόβλημα είχε διαπιστωθεί και κατά την προηγούμενη συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή 24/1 αλλά οι δικαστές δεν έδωσαν λύση.

Έτσι η δίκη διακόπηκε εκ νέου, προκαλώντας την οργή συγγενών των θυμάτων, καθώς επί της ουσίας η δίκη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

 «Τσάμπα κόπος, θα χάσουμε τη δουλειά μας χωρίς λόγο...» είπαν κάποιοι απευθυνόμενοι στην έδρα.

«Ντροπή, ξεφτίλα, μας δουλεύουν! Ιστορίες για αγρίους» φώναξαν άλλοι.

Υπενθυμίζεται πως κατηγορούμενοι είναι η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο πρώην δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, του δασαρχείου Αιγάλεω, των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Οι 21 κατηγορούμενοι διώκονται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Η υπόθεση αγορά τις φονικές πλημμύρες τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου 2017. Μετά από έντονη βροχόπτωση, σχηματίστηκε ένας ορμητικός χείμαρρος που ξεκίνησε από το όρος Πατέρα και ακολούθησε τη φυσική χάραξη της κοίτης των ρεμάτων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης.

Εξαιτίας των ανθρωπίνων παρεμβάσεων και εμποδίων μέσα στα ρέματα, ο όγκος του νερού πέρασε στην πόλη της Μάνδρας. Στο πέρασμα του ορμητικού χειμάρρου από λασπόνερα, άνθρωποι πνίγηκαν, σπίτια θάφτηκαν στις λάσπες και περιουσίες καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση ρεμάτων, η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση, ήταν οι βασικές αιτίες της τραγωδίας.

Ας σημειωθεί πως κάποιοι από τους κατηγορούμενους δεν προσήλθαν και θα εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους υπεράσπισης τους.

Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν 135 μάρτυρες.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Δικαστικά