Logo

Εισαγγελική έρευνα για την κλινική «Ταξιάρχαι»: Κατάθεση στελεχών του ΕΟΔΥ - Κατάσχεση εγγράφων



 
 

Δύο στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κατέθεσαν σήμερα, Τρίτη, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Νίκο Αντωναράκο, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας έρευνας που διενεργεί για τα κρούσματα κοροναϊού στις κλινικές "Ταξιάρχαι" στο Περιστέρι και "Κασταλία" στα νότια προάστια.

Ως γνωστόν, στην κλινική στο Περιστέρι έχουν εκδηλωθεί δεκάδες κρούσματα του κοροναϊού, ενώ πέντε ασθενείς έχουν πεθάνει, ενώ κρούσμα παρουσιάστηκε και στη δεύτερη κλινική.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, που αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες για μη τήρηση των απαιτούμενων μέτρων  εν μέσω πανδημίας για τη προστασία της δημόσιας υγείας, ξεκίνησε τη λήψη καταθέσεων με την εξέταση δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΕΟΔΥ, ένα για κάθε κλινική.

Τα στελέχη του ΕΟΔΥ ρωτήθηκαν ποιες οδηγίες είχε δώσει ο ΕΟΔΥ και αν αυτές τηρήθηκαν από τους υπευθύνους της κλινικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας που κατέθεσε για την κλινική Ταξιάρχαι φέρεται να αναφέρθηκε ενώπιον του εισαγγελέα σε ενδεχόμενη έλλειψη εγρήγορσης στην τήρηση πρωτοκόλλου ασφαλείας. Επίσης, περιέγραψε τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού που εκδηλώθηκαν στην κλινική.

Νωρίτερα σήμερα η κλινική Ταξιάρχαι σε ανακοίνωσή της που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων της Μιχάλη Δημητρακόπουλου και Απόστολου Λύτρα, αναφέρει ότι έχει τηρήσει απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊου σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Γενική Κλινική "Ταξιάρχαι" εντοπίστηκαν κρούσματα κοροναϊού σε ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, μέχρι σήμερα πέντε ασθενείς της κλινικής έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19. 

Μετά τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΟΔΥ αναμένεται να καταθέσουν και άλλοι μάρτυρες προκειμένου, με τις μαρτυρίες τους σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίζεται, ο εισαγγελέας να σχηματίσει εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε στην κλινική και να καταλογίσει ποινικές ευθύνες - ενδεχομένως κακουργηματικού χαρακτήρα εφόσον υπάρχουν θάνατοι - αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη του απαιτούμενων μέτρων οδήγησε στη διασπορά του ιού σε ασθενείς και προσωπικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σχηματιζόμενη δικογραφία περιλαμβάνονται  ήδη στοιχεία ιατρικών φακέλων ασθενών κ.α. που συνέλεξε με εισαγγελική εντολή η Κρατική Ασφάλεια.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αναζητηθούν και να κατασχεθούν και άλλα στοιχεία από τα αρχεία της κλινικής.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-4-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά