Logo

Παραιτήθηκε το Δημόσιο από την αναίρεση των αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων της Μαρφίν



 
 

Την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις τις οποίες είχε ασκήσει κατά των αποφάσεων που επιδίκαζαν αποζημιώσεις 2,2 εκ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων, αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η απόφαση ελήφθη μετά από την κατακραυγή, με παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δέκα χρόνια μετά τον εμπρησμό στο κτίριο της τράπεζας Marfin, στο κέντρο της Αθήνας στις 5 Μαϊου 2010 που στοίχισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους και ένα αγέννητο παιδί. Πρόκειται για την 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη και την 35χρονη έγκυο Παρασκευή Ζούλια.

Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τάχθηκε ομόφωνα με 68 ψήφους, υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου από τις αναιρέσεις που έχει καταθέσει κατά τεσσάρων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τις οποίες επιδικάσθηκαν ως αποζημίωση διάφορα ποσά στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται το ΝΣΚ να προσέλθει στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να καταθέσει τις παραιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις που έχει ασκήσει κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τις οποίες δικαιώθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων και τους επιδικάσθηκαν αποζημιώσεις ύψους 2,2 εκ. ευρώ.

Μετά την παραίτηση, οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου θα είναι τελεσίδικες και οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν να λάβουν τα ποσά των αποζημιώσεων που τους έχουν επιδικασθεί.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση του εμπρησμού στη Μαρφίν είχαν δικαστεί δύο άτομα για «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως τελεσθείσες σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν αποπείρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του», αλλά αθωώθηκαν ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2016.

Αντίθετα, για την έλλειψη μέσων πυρασφάλειας στο κατάστημα της Τράπεζας, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 22 ετών ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου και σε φυλάκιση 5 ετών η διευθύντρια του καταστήματος, για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Οι συγγενείς των θυμάτων είχαν κινηθεί νομικά κατά της Marfin μέσω των αστικών δικαστηρίων της Αθήνας και τους επιδικάστηκαν αποζημιώσεις.

Κατά των σχετικών αποφάσεων  του Μονομελούς Εφετείου της Αθήνας στράφηκε με αίτηση αναίρεσης η Τράπεζα Πειραιώς (στην οποία έχει συγχωνευθεί η Marfin). Ο Άρειος Πάγος  με δύο αποφάσεις του 2018 (370,371), έκρινε υπερβολικές τις αποζημιώσεις και επέστρεψε την υπόθεση στα αστικά δικαστήρια...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-5-2020 από directNEWS.gr

 

 


Τελευταία Δικαστικά