Logo

Αθώοι για την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache



 
 

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων αποφάσισε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών όπου εκδικαζόταν η υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την αγορά των ελικοπτέρων τύπου Apache το 2003, από την αμερικανική Boeing.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ήταν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και τότε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η υπόθεση αφορά τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο περιθώριο της κύριας σύμβασης για την αγορά 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache, συνολικού κόστους 594 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δευτερεύουσα σύμβαση, που έφερε στο εδώλιο τους 11 αθωωθέντες, αφορούσε έργα που αναλάμβανε ως υποκατασκευάστρια η εταιρία Sonak του κ. Λιακουνάκου το κόστος των οποίων, κατά τη δικογραφία, ήταν χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Κατά την κατηγορία, η χαμηλότερης αξίας υπηρεσία του υποκατασκευαστή προκάλεσε ζημιά του ελληνικού Δημοσίου περίπου 27 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, ήταν ο τότε γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Σπύρος Τραυλός και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Άμυνας επί υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου.

Οι κατηγορίες είχαν απαγγελθεί το 2015 μετά από εισαγγελική έρευνα για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, υπό το επιβαρυντικό καθεστώς του νόμου περί καταχραστών και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν προέκυψε ζημιά του Δημοσίου από την επίμαχη σύμβαση. Για το λόγο αυτό δεν στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Θωμάς Λιακουνάκος έχει αθωωθεί και για άλλες δύο δίκες που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα. Η πρώτη υπόθεση αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την αγορά ελικοπτέρων Σινούκ και η δεύτερη για το λεγόμενο σύστημα «ηλεκτρονικού πολέμου».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-7-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά