Logo

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Ελεύθεροι οι ανήλικοι συλληφθέντες μαθητές μετά από 4ημερη κράτηση στη ΓΑΔΑ



 
 

Ελεύθεροι αφέθηκαν τη Δευτέρα, μετά τις απολογίες τους στον αρμόδιο ανακριτή,   ο Βαγγέλης Γρηγορίου, 14 ετών μαθητής της Γ΄ Τάξης του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου  και άλλοι επτά μαθητές που συνελήφθησαν για επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης.

Οι συγκεντρωμένοι μπροστά στο κτήριο 9 που διαμαρτύρονταν για τις συλλήψεις των μαθητών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα για την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα. 

Ο Βαγγέλης Γρηγορίου βγαίνοντας, συνοδευόμενος από τη μητέρα του, από το κτήριο 9,  δήλωσε για τη συμπαράσταση των συμμαθητών του:  «Είμαστε μια οικογένεια».

Αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησής του είπε, μεταξύ άλλων, ότι κοιμήθηκε στο πάτωμα.

Συμμαθητές και συμμαθήτριες του Βαγγέλη φώναζαν από νωρίς: «Βαγγέλη θυμήσου, είμαστε μαζί σου» και «Βαγγέλη σε αγαπάμε», «για να τους ακούσει», όπως οι ίδιοι εξήγησαν.

Στη συγκέντρωση  συμμετείχαν και μαθητές από το Ίλιον όπου φοιτούν άλλοι από τους συλληφθέντες, καθώς και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε με την παρουσία μας το αυτονόητο, ότι η θέση των 14χρονων παιδιών είναι στα σχολεία με τους καθηγητές τους και στα σπίτια τους με τους γονείς τους και όχι στα κρατητήρια και στα δικαστήρια. Αν τα παιδιά βρίσκονται εδώ είναι, σε κάθε περίπτωση, αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Στηρίζουμε τα παιδιά τα οποία αγωνίζονται για μόρφωση και υγεία σε πολύ δύσκολες συνθήκες γιατί έχουμε αποφασίσει ότι θα είμαστε με τους Αγιάννηδες αυτής της κοινωνίας και όχι με τους Ιαβέρηδες».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους ανήλικους μαθητές που συνελήφθησαν υψώθηκε κίνημα συμπαράστασης  από συλλόγους γονέων και νεολαιίστικες οργανώσεις.

Χαρακτηριστικά, η  Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής έκανε λόγο για  οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο τρομοκράτησης νέων παιδιών που ορθώνουν την φωνή τους και διεκδικούν τα δικαιώματα τους, καταγγέλλοντας ότι τα παιδιά που συνελήφθησαν  κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ επί τέσσερις ημέρες  χωρίς να έχουν δικαίωμα ούτε να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους.

Από την άλλη πλευρά η επίσημη δικαιολογία των αστυνομικών αρχών είναι ότι η αδυναμία επικοινωνίας με τους γονείς οφείλεται στην εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού. 

Στην ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε την Κυριακή,  η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής ανέφερε τα εξής:

«Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση στην ΓΑΔΑ από την προηγούμενη Πέμπτη, 5 μαθητών που συμμετείχαν στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο . Οι 5 ανήλικοι μαθητές (ένας από 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, δύο από το ΕΠΑΛ Ιλίου, ένας από το 59ο Γυμνάσιο Αθηνών και ένας από την Σιβιτανίδειο) κρατούνται επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες, χωρίς να έχουν δικαίωμα ούτε να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους! Η σύλληψη τους εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο να τρομοκρατηθούν οι μαθητές που αγωνίζονται για μία καλύτερη εκπαίδευση, για μία καλύτερη ζωή !!!. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή των παιδιών μας σε αυριανούς υπάκουους σκλάβους που θα φοβούνται να ορθώσουν την φωνή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Με την ωμή καταστολή και την απρόκλητη βία επιδιώκει να βάλει “φίμωτρο" στους χιλιάδες μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην υγεία και τη μόρφωση! Απαιτούμε εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι οι μαθητές και να απαλλαγούν πλήρως από τις ανυπόστατες κατηγορίες που τους βαραίνουν! Δηλώνουμε απερίφραστα ότι εμείς οι γονείς θα παραμείνουμε δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές μας. Τα αιτήματα τους είναι δίκαια, είναι και δικά μας αιτήματα. Δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία της κυβέρνησης και το οργανωμένο σχέδιο της δεν θα περάσει! Καλούμε όλους τους Συλλόγους και τις Ενώσεις της Αττικής να καταγγείλουν την ωμή τρομοκρατία εις βάρος των παιδιών μας!!!

Όλοι αύριο Δευτέρα 19/10/2020 στις 11 πμ στην κινητοποίηση συμπαράστασης στους 5 μαθητές, στο κτήριο 9 των Δικαστηρίων της Ευελπίδων.

Αθήνα, 18 Οκτώβρη 2020».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-10-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά