Logo

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Παράνομη η κράτηση δικηγόρου συλληφθέντος για αυτόφωρο πλημμέλημα [έγγραφο]



 
 

H «κράτηση δικηγόρου συλληφθέντος για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη».

Σε αυτή την κατηγορηματική διαπίστωση καταλήγει, από τον συνδυασμό των οριζόμενων στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Κώδικα Δικηγόρων, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημ. Παπαγεωργίου, σε εγκύκλιό του με την οποία παίρνει θέση για τις προσαγωγές και την κράτηση δικηγόρων. 

Πρόκειται για ένα θέμα που πρόσφατα προκάλεσε σάλο για τον αυταρχισμό ου επέδειξε η αστυνομία , όταν οι δικηγόροι Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάνης προσήχθησαν, συνελήφθησαν  και κρατήθηκαν επί ώρες στις 6 Δεκεμβρίου 2021 μετά την εκδήλωση μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμενώνδα Κορκονέα. 

Οι δικηγόροι αφού τους απαγγέλθηκε κατηγορία και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης λόγω ειδικής δωσιδικίας, ενώ υπέβαλαν μήνυση κατά του Αττικάρχη, το οποίου ζήτησαν και την πειθαρχική δίωξη, καθώς  και κατά  παντός άλλου υπευθύνου, τόσο για την παράνομη σύλληψή τους, όσο και για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού. 

Ο κ. Παπαγεωργίου με την εγκύκλιο υπ'αριθμ. 2/2021, που απευθύνεται προς τους τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, και κοινοποιείται προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,  αφού αξιολογεί και ερμηνεύει τις ισχύουσες διατάξεις  επισημαίνει ότι η  κράτηση δικηγόρου που συνελήφθη για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη. Μάλιστα, τονίζει ότι με το που  διαπιστώνεται η ταυτότητά του δεν οδηγείται στο κρατητήριο, αλλά αυτομάτως  ενημερώνεται ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι είναι  δυνατή και η τηλεφωνική εισαγγελική εντολή να αφεθεί ελεύθερος (άμα τη συλλήψει), βασιζόμενη στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιό του

«Συνοψίζοντας τις προηγηθείσες σκέψεις, επισημαίνουμε εντέλει ότι: κράτηση δικηγόρου συλληφθέντος για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη, αλλά ο συλλαβών και διακριβώσας την ιδιότητα του συλληφθέντος ανακριτικός υπάλληλος δεν τον οδηγεί στο κρατητήριο, αλλά έχει νόμιμη υποχρέωση να ειδοποιήσει αυτοστιγμεί τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών («Εισαγγελέα Υπηρεσίας»), ο οποίος (από υπηρεσιακό καθήκον) θα έχει ετοιμότητα, κάθε ώρα και κάθε μέρα, εργάσιμη ή γιορτινή, να δεχθεί τον συλληφθέντα δικηγόρο, που (πρέπει να) οδηγείται αμέσως ενώπιον του (χωρίς να είναι επιτρεπτή η εκδίκαση της σχετικής ποινικής υπόθεσης του κατά την αυτόφωρη διαδικασία), ενώ είναι δυνατή, και σύμφωνη με το νόμο, και η (τηλεφωνική) εισαγγελική εντολή να αφεθεί ελεύθερος (άμα τη συλλήψει), βασιζόμενη στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος και της προσωπικότητας του συλληφθέντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 279 ΚΠΔ, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Ας σημειωθεί ακόμη, ότι αναφορικά με τα λοιπά πρόσωπα ιδιάζουσας δωσιδικίας (δικαστές, εισαγγελείς), η δικονομική μεταχείρισή τους πρέπει να είναι ανάλογη της προβλεπόμενης για τους δικηγόρους από το άρθρο 39 § 3 ΚΔ και εναρμονισμένη με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 279 § 1 εδ. γ ΚΠΔ.Οι κ.κ. Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας, εκτός από την κοινοποίηση της παρούσας στους εισαγγελικούς λειτουργούς της περιφέρειας τους, παρακαλούνται να ασκούν τη δέουσα εποπτεία για την τήρηση της, οι δε Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών παρακαλούνται να ενεργήσουν κατά το άρθρο 24 § 5 στοιχ. β ΚΟΔΚΔΛ, απευθύνοντας ανάλογες γενικές οδηγίες προς τους ανακριτικούς υπαλλήλους της περιφέρειάς τους».

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα Α.Π. 

Εναλλακτικά Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-1-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά