Logo

Αρεοπαγίτες "αθωώνουν" τραπεζίτες και εφοπλιστές για τα θαλασσοδάνεια!



 
 

Το ΣΤ' Τμήμα του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την κ. Αβρακόμη Θούα και εισηγητή τον κ. Γρηγόρη Κουτσοκώστα με την υπ' αριθ. 158/22-2-21 απόφασή του έκρινε συνταγματική τη σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση (αρθρο 405 Ποινικού Κώδικα) με την οποία το αδίκημα της απιστίας δεν διώκεται αυτεπαγγέλτως αλλά μόνον κατ' έγκλιση.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ' Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε το υπ' αριθ. 2758/2020 απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, που αφορούσε τα δάνεια που είχε λάβει ο εφοπλιστής Θ. Βενιάμης από την Τράπεζα Πειραιώς.

Κατά του βουλεύματος αυτού είχε ασκήσει αναίρεση ο αντειεισαγγελέας του Α.Π. ΔημήτρηςΠαπαγεωργίου.

Σημειώνεται, ότι στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας εκκρεμούν και άλλα βουλεύματα που αφορούν τη νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα για την απιστία και νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι το θέμα της συνταγματικότητας ή μη θα λυνόταν από την Ολομέλεια του Α.Π.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί σε δημόσια συνεδρίαση της Πενταμελούς Σύνθεσης του ποινικού τμήματος Α.Π. παρεμφερής υπόθεση αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Έτσι, το ΣΤ' Τμήμα πρόλαβε και εξέδωσε τη δική του απόφαση, η οποία επί της ουσίας αφήνει ατιμόρητους τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως, κύκλοι του Αρείου Πάγου υποστήριζαν, ότι επειδή υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στο Δικαστήριο, το πιο πιθανό είναι η συνταγματικότητα ή μη της νέας διατύπωσης του άρθρού 405 του Ποινικού Κώδικα να επιλυθεί οριστικά  από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Δήλωση Δημητρακόπουλου

Για την εξέλιξη της υπόθεσης του κ. Βενιάμη ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Το 6ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με Πρόεδρο την κυρία Αβροκόμη Θούα, με την υπ’ αριθμόν 158/2021 απόφασή του (εν συμβουλίω) ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ το υπ’ αριθμόν 2758/2020 ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον εντολέα μου κύριο Θεόδωρο Βενιάμη. Στο ανωτέρω απαλλακτικό βούλευμα ο εισαγγελέας εμφατικά γράφει ότι «τα επίδικα δάνεια του ομίλου Βενιάμη είναι ΕΝΗΜΕΡΑ και με ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ, κατά συνέπεια η περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς, καθολικής διαδόχου των επιδίκων δανειακών συμβάσεων, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ την απαιτούμενη εκ του νόμου, για την πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως της πράξης της απιστίας, ΖΗΜΙΑ!! Ο κύριος Θεόδωρος Βενιάμης, σε όλη του τη ζωή πορεύεται με εντιμότητα και ήθος, και το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο, που θέλει να κληρονομήσουν τα παιδιά του από αυτόν είναι το ΚΑΛΟ ΟΝΟΜΑ!!! Κλείνοντας, ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας, οφείλω να επισημάνω (καίτοι γνωρίζω ότι θα ενοχληθεί γι αυτήν μου την πρωτοβουλία ο Θεόδωρος, γιατί είναι πολύ σεμνός άνθρωπος) ότι την περίοδο, που ο κύριος Βενιάμης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έχουν υπάρξει σημαντικότατες φιλανθρωπικές δράσεις από την Ένωση, που στοχεύουν στην ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας, που μαστίζονται από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας”.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-2-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά