Logo

Εισαγγελέας Διαφθοράς στο ΠΑΜΑΚ - Ασκήθηκαν διώξεις για απιστία σε βάρος του δημοσίου



 
 

pamak 3-2-2017Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε  βάρος των αρμοδίων του Πανεπιστημίου Μακεδονία (ΠΑΜΑΚ), για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου και της άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή...

Η ποινική δίωξη στρέφεται εναντίον συνολικά εννέα προσώπων, που θα κληθούν να απολογηθούν ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς, η οποία θα χειριστεί την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται δύο  πρυτάνεις του πανεπιστημίου, κατά το διάστημα 2000-2014, καθώς και οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων του ΕΛΚΕ του Ιδρύματος για την ίδια χρονική περίοδο.

Η εν λόγω ποινική δίωξη έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης δίωξης που παρήγγειλε ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς, για τις απώλειες που είχε ο ΕΛΚΕ του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης την προηγούμενη 15ετία σε σχέση με τους καθηγητές του Ιδρύματος που ασκούν ελευθέρια επαγγέλματα. Στην περίπτωση του ΤΕΙ, παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής  δίωξης για απιστία σε βάρος πρώην προέδρων του Ιδρύματος αλλά και των προεδρείων του ΕΛΚΕ, την επίμαχη περίοδο, σύμφωνα με το ΑΠΕ (για την υπόθεση διαβάστε σχετικά εδώ).

Η υπόθεση των καταβολών υπέρ του ΕΛΚΕ από καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, που έχουν παράλληλη ιδιωτική απασχόληση ερευνάται τα τελευταία χρόνια από τις διωκτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης. Με βάση καταγγελίες που προηγήθηκαν, το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα στα τρία Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και Α-ΤΕΙ).

Με βάση τα πορίσματα του ΣΔΟΕ, για το διάστημα 2000-14, στο ΠΑΜΑΚ ήταν υπόχρεοι να καταβάλλουν το ποσό των 640.000 ευρώ περί τους 35-40 καθηγητές, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το αντίστοιχο ποσό ήταν 2,7 εκατ. ευρώ από περίπου 70 διδάσκοντες, ενώ το ποσό για το ΑΠΘ ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ και οι υπόχρεοι καθηγητές είναι εκατοντάδες (μεταξύ αυτών γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καθηγητή της Ιατρικής που δεν απέδωσε υπέρ του ΕΛΚΕ ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ

Για τους υπόχρεους καθηγητές το θέμα έκλεισε ποινικά με νόμο του Λοβέρδου, ωστόσο παρέμεινε η ενοχική τους υποχρέωση να δώσουν τα χρήματα που όφειλαν και αντιστοιχούσαν (το διάστημα 2000-2014) στο 15% των εσόδων τους από την ιδιωτική απασχόληση. Η δε υποχρέωση διεκδίκησης των οφειλών και κίνησης πειθαρχικών διαδικασιών ανήκει στους επικεφαλής των Ιδρυμάτων και τα προεδρεία του ΕΛΚΕ κάθε Ιδρύματος.

Μετά την αξιολόγηση των πορισμάτων για το ΠΑΜΑΚ και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τις πρώτες ποινικές διώξεις σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων των δύο Ιδρυμάτων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαβιβαστεί το πόρισμα για το ΑΠΘ.

Όπως έγινε γνωστό, η πρυτανική Αρχή του ΠΑΜΑΚ αλλά και η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ξεκίνησαν τις διαδικασίες διεκδίκησης των χρημάτων, ενώ στην περίπτωση του πρώτου Ιδρύματος κινούνται και οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-2-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά