Logo

Σκάνδαλο Energa-Hellas Power: Ισόβια για τους καταδικασθέντες ζητά με έφεσή του ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης



 
 

energa hellas power 23-2-2017Έφεση υπέρ του νόμου άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης  στρεφόμενος κατά της απόφασης για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power, καθώς θεωρεί ότι ήταν επιεικής η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που εκδίκασε την υπόθεση.  Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός...

λειτουργός ζητά με την έφεσή του την επιβολή αυστηρότερων ποινών για τους καταδικασθέντες, βάλλοντας κατά των ελαφρυντικών που αναγνωρίστηκαν στους κατηγορουμένους τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να "σπάσουν" τα ισόβια για τους κηρυχθέντες ενόχους. 

Ο Γρηγόρης Πεπόνης, ειδικότερα, άσκησε έφεση υπέρ του νόμου και κατά της απόφασης, έχοντας την άποψη ότι οι  δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασαν 11 κατηγορούμενους για την υπόθεση των δύο εταιριών, εξέδωσαν μία επιεική απόφαση, τόσο με την αναγνώριση ελαφρυντικών, που απέτρεψε την προβλεπόμενη ισόβια κάθειρξη για τις πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι, όσο και με τον υπολογισμό των ποινών που επιβλήθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Πεπόνη, τα μέλη της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας «δεν εστάθμησαν ορθώς τον βαθμό της εγκληματικής διάθεσης των κατηγορουμένων». Για το λόγο αυτό άσκησε έφεση ζητώντας ουσιαστικά από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων) να "διορθώσει" την πρόσφατη αόφαση ως προς το σκέλος του ύψους των ποινών καθώς και των ελαφρυντικών που αναγνωρίστηκαν. Δηλαδή, ζητά να επιβληθούν οι «αρμόζουσες για τη βαρύτητα των εγκλημάτων των κατηγορουμένων ποινές», χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών..

Υπενθυμίζεται, ότι το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 4 έτη φυλάκισης έως και 21 έτη κάθειρξης σε 11 κατηγορούμενους, διατάσσοντας για τρεις από αυτούς την άμεση έκτιση της ποινής τους με τον εγκλεισμό τους στην φυλακή. (διαβάστε σχετικά με την ετυμηγορία του δικαστηρίου εδώ και εδώ)

Τα αδικήματα για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι στην  υπόθεση της μη απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο δημόσιο, συδυάζονταν με τις  επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, που δεν επιβλήθηκε χάρη στην αναγνώριση ελαφρυντικών. .

Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί, μετά την εισαγγελική έρευνα με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρίες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιριών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-2-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά