Logo

ΣτΕ: Συνταγματική η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των 137 από τα 228 προσφυγικά διαμερίσματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική, νόμιμη, αλλά και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη μεταβίβαση των 137 εκ των 228 διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Δήμου Αθηναίων, καθώς δεν απέδειξε ότι έχει την κυριότητα των ακινήτων αυτών, κατά συνέπεια δεν προκαλείται καμία βλάβη στα συμφέροντα του.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την απόφασή του: 

*Απέρριψε και τον ισχυρισμό του Δήμου Αθηναίων ως προς το «παράνομο» της μεταβίβασης ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, με επιχείρημα τον χαρακτηρισμό τους ως «νεώτερα μνημεία», και το γεγονός ότι δεν μπορεί να διασπάται η ενότητα των μνημείων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις των Παρισίων και της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομίας της Ευρώπης.

*Κατέστησε σαφές ότι από μόνη της η μεταβίβαση των ακινήτων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να εγκρίνεται οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτά, αλλά και χωρίς να αποχαρακτηρίζονται από μνημεία, είναι νόμιμη.

Τόνισε ότι μόνο η μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν συνεπάγεται την άρση της προστασίας του συνόλου του μνημείου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφερόμενοι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, υπογραμμίζουν ότι η κυριότητα των ακινήτων υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων, στα οποία μπορεί ασφαλώς να προσφύγει ο Δήμος.

Η δημοτική αρχή είχε προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η μερική μεταβίβαση των ακινήτων που "έχει στην κυριότητά του", δηλαδή των 137 διαμερισμάτων, προς το ΤΑΙΠΕΔ είναι αντίθετη στο άρθρο 17 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ που προστατεύουν την περιουσία, καθώς δεν καταβλήθηκε η προβλεπόμενη αποζημίωση στην δημοτική αρχή. Ο Δήμος Αθηναίων τόνιζε ότι ουδέποτε απώλεσε την κυριότητα των επίμαχων ακινήτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το συγκρότημα των διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού ειναι χαρακτηρισμένο ως «νεώτερο μνημείο» από το 2003.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-3-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά