Logo

«Τινάζεται» στον αέρα η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;



 
 

Ενάμιση χρόνο από την έναρξη της, τον Σεπτέμβριο του 2016, μια σειρά από πρωτοφανείς όσο και περίεργες καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται μέλη της έδρας του δικαστηρίου, η ακροαματική διαδικασία κινδυνεύει να ακυρωθεί με αναβολή της δίκης για το αποκαλούμενο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν σήμερα αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της προέδρου της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Μαρίας Κουτέρη, κατηγορώντας την για μη ορθή διεύθυνση της δίκης κι αφού είχε προηγηθεί δήλωση αυτοεξαίρεσης μιας εκ των συνέδρων (η οποία απορρίφτηκε από το αρμόδιο συμβούλιο) .

Η σύνεδρος, εφέτης κ. Πρίφτη, είχε δηλώσει την επιθυμία να απόσχει από τη διαδικασία υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με την προεδρεύουσα και επικαλούμενη λόγους ευθιξίας.

Γιατί; Όπως ισχυρίστηκε η κ. Πρίφτη, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουτέρη, της είχε φερθεί απρεπώς καθώς της είχε επιρρίψει ευθύνες ότι διαρρέει τα όσα συμβαίνουν στις διασκέψεις του δικαστηρίου στους συνηγόρους υπεράσπισης της υπόθεσης.

Τώρα οι δικηγόροι "πατώντας" πάνω σε αυτήν την πρωτάκουστη "αντιδικία" μεταξύ δύο δικαστών που βρίσκονται στην ίδια σύνθεση δικαστηρίου, το οποίο δικάζει - και μάλιστα μετ΄εμποδίων - μια τόσο σοβαρή υπόθεση , δήλωσαν πλέον ότι δεν έχουν και οι ίδιοι εμπιστοσύνη στη διαδικασία εστιάζοντας στο πρόσωπο της προέδρου .Ένας μάλιστα της ζήτησε να δηλώσει η ίδια ...αποχή.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα για την εξαίρεση της προέδρου η δίκη σταματάει καθώς θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή μια και δεν είχε οριστεί ...αναπληρωτής πρόεδρος παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια μεγάλη υπόθεση με 35 κατηγορούμενους που ήταν βέβαιον ότι θα διαρκούσε μεγάλο χρονικό διάστημα .

Είναι πάντως γεγονός ότι από την έναρξη σχεδόν της δίκης υπήρξαν εντάσεις μεταξύ παραγόντων της αλλά και σημειώνονταν λεκτικές επιθέσεις σε βάρος της προέδρου της έδρας η οποία είχε κατηγορηθεί ακόμα και για τη στενότητα των ...δικαστικών αιθουσών και την ακαταλληλότητα των συνθηκών που επικρατούν στο Εφετείο της Αθήνας και κάτω από τις οποίες εκδικάζονται - μετά βασάνων- μεγάλες υποθέσεις.

Κατηγορούμενοι και κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικά 35 κατηγορούμενοι κάθισαν για πρώτη φορά στο εδώλιο στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση των φερόμενων ως επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι και ο πρώην διευθυντής του,  Άγγελος Φιλιππίδης.

Η υπόθεση αφορά σε δάνεια που είχαν συναφθεί από το ΤΤ κατά την περίοδο 2008-2010 και τα οποία φέρεται ότι προκάλεσαν σοβαρή οικονομική ζημία στην τράπεζα, επειδή τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι 35 κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν στα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου (σ.σ. αναμένεται η... κατάργηση του εν λόγω νόμου που εκτινάζει την ανώτατη ποινή στα ισόβια) και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Εκτός από τον Άγγελο Φιλιππίδη, στο «σκαμνί» κάθονται και άλλα στελέχη του ΤΤ, όπως η Αναστασία Σακελλαρίου, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και νυν επικεφαλής της Credicom, αλλά και επιχειρηματίες, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και ο Δημήτρης Μπακατσέλος.

Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέα Εφετών Μαρίας Σουκαρά-Κατσικάρδη προς το Συμβούλιο Εφετών, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από την υπόθεση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, «με τη συνολική ανεπάρκεια των προβλέψεων να ξεπερνά τα 88 εκατομμύρια ευρώ». Στην περίπου 1.000 σελίδων πρόταση της, η Εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία επεσήμανε ότι: «Στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».

Το εισαγγελικό πόρισμα που οδήγησε στην άσκηση των κακουργηματικών διώξεων, απέδιδε κεντρικό ρόλο στον επικεφαλής της τράπεζας Άγγελο Φιλιππίδη, για τον οποίο αναφέρονταν χαρακτηριστικά: «Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο Άγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος την θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».

Ο ίδιος ο κ. Φιλιππίδης είχε αμφισβητήσει το κατηγορητήριο των Εισαγγελέων Διαφθοράς σε βάρος του και σε υπόμνημα που είχε παραδώσει στους ανακριτές της υπόθεσης χαρακτήριζε «αβάσιμη και συγχυτική την κατηγορία... Είχε δε προσκομίσει δεκάδες έγγραφα με τα οποία «απαντούσε» για καθένα χωριστά από τα επίμαχα δάνεια υποστηρίζοντας πως μεταγενέστερα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, «που δεν έλαβε υπόψη της η Εισαγγελική Αρχή», εμφανίζουν εντελώς άλλη εικόνα για την υπόθεση από αυτήν που υιοθέτησαν οι Εισαγγελείς που άσκησαν την δίωξη. Χαρακτηριστικά για τις δανειοδοτήσεις εταιριών του Ομίλου συγκατηγορουμένου του επιχειρηματία, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν όλες οι τράπεζες απ' τις οποίες δανειοδοτήθηκαν οι εταιρίες με ίδιους όρους με αυτούς του ΤΤ, τόσο σε χρόνο προγενέστερο όσο και σε χρόνο μεταγενέστερο των επίμαχων δανείων, να διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας».

*Της Κατερίνας Κατή 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-3-2018 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr


Τελευταία Δικαστικά