Logo

Noor 1: «Κλειδί» η δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ



 
 

Στα χέρια της Ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς Ευαγγελίας Αλεξακίδου βρίσκεται πλέον η πολύκροτη δικογραφία που αφορά την εμπλοκή του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας συμφερόντων του Capital Νικόλαου Συντυχάκη, του δικηγόρου Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη στην υπόθεση του ναρκόπλοιου “Noor 1”, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά να μην επικυρώσει τη Διάταξη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνης Τζίβα για απαγόρευση εξόδου τους από την χώρα.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Ανακρίτρια, Πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά, η οποία καλείται να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση που αφορά τα κακουργήματα της κατοχής, διακίνησης, αποθήκευσης, χρηματοδότησης μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Βασικό στοιχείο στην υπόθεση αποτελούν τα 10 εμβάσματα συνολικής αξίας 2,18 εκατομμυρίων δολαρίων που διακινήθηκαν από εταιρείες των τεσσάρων κατηγορουμένων στην εταιρεία G Tankersτου Ευθύμιου Γιαννουσάκη, καταδικασμένου πρωτόδικα σε ισόβια για τη διακίνηση 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1”, στο εξοχικό και σε αποθήκη του οποίου είχε βρεθεί μεγάλο μέρος του φορτίου του “λευκού θανάτου”.

Τα παραπάνω χρηματικά ποσά διακινήθηκαν προς τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του Γιαννουσάκη και διασταυρώθηκαν μετά από τη δικαστική συνδρομή που είχε ζητηθεί από τις αρχές των Εμιράτων.

Κομβικό σημείο στην όλη υπόθεση αποτελεί ο ρόλος της εταιρείας MCMP, με έδρα το Ιλινόι, στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας περιλαμβάνονται και δύο Έλληνες.

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως κ. Τζίβα, υπάρχουν μεγάλες καταθέσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία στον επίμαχο λογαριασμό της εταιρείας του Γιαννουσάκη που φτάνουν τα οκτώ εκατομμύρια δολάρια.

Από την κατάθεση του ενός εκ των δύο Ελλήνων μελών του ΔΣ της αμερικανικής εταιρείας, δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος κατάθεσης των 8 εκατ. δολαρίων.

Για το λόγο αυτό ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να εντοπιστεί και να καταθέσει ο δεύτερος Έλληνας της MCMP για να διακριβωθεί για ποιο λόγο κατατέθηκαν τα χρηματικά ποσά στη G Tankers του Γιαννουσάκη.

Αν δηλαδή και αυτά τα ποσά θεωρούνται ύποπτα για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το “Noor 1”, όπως κρίθηκαν από την Εισαγγελέα τα άλλα 10 εμβάσματα για τα οποία κατηγορούνται ήδη οι Μαρινάκης, Συντυχάκης, Μπαϊρακτάρης και Τσακίρης.

Η Ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς κ. Αλεξακίδου θα αναμένει τα αποτελέσματα της δικαστικής συνδρομής προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα πριν προχωρήσει στη λήψημαρτυρικών καταθέσεων αλλά και στις απολογίες των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Στην Ανακρίτρια θα υποβληθούν, επίσης, τα στοιχεία του κινητού τηλεφώνου του κρατούμενου και βασικού πρωταγωνιστή στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης Ευθύμιου Γιαννουσάκη, το οποίοχρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια της κράτησης του από 26/08/2017 έως 26/10/2017, στις φυλακές Χαλκίδας.

Την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είχε αιτηθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά η Εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε για το “Noor 1”.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η πορεία της δικογραφίας θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τον χρόνο απάντησης των αμερικανικών αρχών ως προς τα ερωτήματα που είχαν τεθεί από την εισαγγελική λειτουργό στο αίτημα δικαστικής συνδρομής, για να δρομολογηθεί περαιτέρω η κύρια ανάκριση.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το πόρισμα της Εισαγγελέως κ. Τζίβα που άσκησε τις ποινικές διώξεις,εκτός από την κύρια ανάκριση που αφορά την εμπλοκή των τεσσάρων κατηγορουμένων για την χρηματοδότηση της μεταφοράς των ναρκωτικών με το “Noor 1” (σ.σ. με βάση τις ασκηθείσες ποινικές διώξεις), η Ανακρίτρια καλείται να διερευνήσει αν προκύπτουν και άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως αυτό της λαθρεμπορίας καυσίμων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δηλαδή του “ξεπλύματος βρώμικου χρήματος”.

*Του Βασίλη Τζήμτσου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-4-2018 από directNEWS.gr πηγή: εφημ. Παρασκήνιο


Τελευταία Δικαστικά