Logo

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Δημήτρη Φουρλεμάδη για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης στη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»



 
 

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της  ΜΚΟ «Αλληλεγγύης», Δημήτρης Φουρλεμάδης, για την υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ του δημοσίου, που προορίζονταν για φιλανθρωπικές αποστολές σε τρίτες χώρες.

Όπως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, από την  πολύμηνη ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως ο βασικός κατηγορούμενος ιδιοποιήθηκε το ποσό των περίπου 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στην οργάνωση για φιλανθρωπικό έργο, ενώ ποσά δαπανήθηκαν για διαφορετικούς σκοπούς. Μεταξύ αυτών, η πληρωμή μισθοδοσίας της ΜΚΟ, λογαριασμών ΔΕΚΟ και ΙΚΑ, φόρους, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους αλλά και επιταγές.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών παραπλανήθηκε, δίνοντας νέες επιχορηγήσεις χωρίς να γνωρίζει πως τα χρήματα θα πήγαιναν για να καλυφθεί δάνειο που είχε δοθεί από εφοπλιστή. 

«Ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δ. Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων. Προκύπτει το βέβαιο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος Δ. Φουρλεμάδης κινήθηκε δόλια. Με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για νέα χορήγηση δανείου. Εάν το ΥΠΕΞ γνώριζε ότι τα χρήματα που επεστράφησαν ήταν από δάνειο, είναι βέβαιο ότι δεν θα ενέκρινε νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, δίνοντας άλλα 5,6 εκατομμύρια προκαταβολή στη ΜΚΟ. Η παραπλάνηση του Δ. Φουρλεμάδη δεν απέβλεπε στην υλοποίηση του προγράμματος αλλά στην αποπληρωμή του δανείου. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε αληθινή βούληση να εκτελέσει το έργο καθώς δεν είχε ούτε τα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας. 

Επίσης, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της της φερόμενης διευθύντριας εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για το αδίκημα της απλής συνέργειας στα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας που αντιμετωπίζει ο κ. Φουρλεμάδης ενώ για τους δύο κατηγορούμενους οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας ζήτησε τη μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως σε πλημμέλημα και την απαλλαγή τους, λόγω παραγραφής.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι τέλεσαν τα αδικήματα που τους αποδίδονται. Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, μάλιστα, υποστήριξε πως ήταν υπάλληλος της ΜΚΟ, τονίζοντας πως ήταν σύνηθες να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι υποχρεώσεις της οργάνωσης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-5-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά