Logo

Δίκη για την απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας: Ευθύνες και στον τότε διευθυντή του υποκαταστήματος επέρριψε η εισαγγελέας



 
 

Καταπέλτης ήταν στην αγόρευση της, η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, Βιργινία Σακελαροπούλου, για τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, που αποκαλύφτηκε το 2012 και άνοιξε στο δημόσιο «τρύπα» 11 εκατομυριων ευρω.

Η εισαγγελέας στην πρόταση της προς το δικαστήριο, που κρίνει σε δεύτερο βαθμό τις πέντε πρώην υπαλλήλους του υποκαταστήματος, οι οποίες έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινές κάθειρξης από 38 ως 31 χρόνια και σε χρηματικές ποινές από 120.000 ως 150.000 ευρώ, πρότεινε την ενοχή τους, ενώ επέρριψε ευθύνες και στον τότε διευθυντή του ΙΚΑ Καλλιθέας, που μέχρι σήμερα παρέμεινε στο απυρόβλητο.

Σύμφωνα με το dikografies.blogspot.gr, η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι και επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επισήμανε στην αγόρευσή της:  «Η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για την υπηρεσία του εκ μέρους του Διευθυντή του καταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας είναι μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στο στήσιμο μιας βιομηχανίας έκδοσης αποφάσεων παρανόμων παροχών, ήτοι χωρίς να υπάρχουν δικαιολογητικά και χωρίς να υπάρχει νόμιμη αιτία. Η αδιαφορία του Διευθυντή του καταστήματος, είναι το λιγότερο που μπορεί να του αποδοθεί αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι, όπως προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία, διεξάγεται έρευνα, γιά την ευθύνη και άλλων ατόμων. Είναι πολύ πιθανόν, εάν ο Διευθυντής του καταστήματος είχεεπιδείξει το ελάχιστο ενδιαφέρον κατά την άσκηση των καθηκόντων του, να μην είχε παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο ή να μην είχε πάρει αυτές τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό και ένας εντελώς επιφανειακός έλεγχος, και ως εκ τούτου άκαρπος, που διεξήχθη το έτος 2008, που δεν ενετόπισε καμία περίπτωση παρανόμων παροχών, εξέθρεψαν την κατάσταση αυτή που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Θα πρέπει ένα σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο κατάστημα κατά το χρονικό διάστημα που μας ενδιαφέρει εισπράττονταν παράνομα σε ημερήσια βάση πάνω από 50.000 έως 100.000 Ευρώ, όπως κατέθεσε η μάρτυς Γαυγιωτάκη, υπάλληλος του ΙΚΑ,γεγονός που οπωσδήποτε όφειλε να ενεργοποιήσει τον διευθυντή του καταστήματος ».

Η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που αντιμετωπίζουν οι πέντε κατηγορούμενες πρώην υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας (Χριστίνα Σουρίδη, Ελένη Μπουραζάνη, Χρυσούλα Φέρρα, Μυρσίνη Θωμάκου και  Χριστίνα Πατεράκη) και ο συγκατηγορούμενός τους Κωνσταντίνος Καραϊσκος (σύζυγος της Μπουραζάνη), τόνισε   «Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ο ισχυρισμός που προβάλλουν σχεδόν όλες οι κατηγορούμενες ότι δηλαδή τα χρήματα ή τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία προέρχονταν από συγγενείς τους ευπόρους και συγκεκριμένα από γονείς ή αδέλφια όσον αφορά την Πατεράκη, από θείο εύπορο όσον αφορά την Θωμάκου,

Δεν προέκυψε δηλαδή η πριν το επίδικο διάστημα άριστη οικονομική κατάσταση των συγγενών αυτών που θα τους επέτρεπε να δώσουν στις κατηγορούμενες τα ποσά αυτά των καταθέσεων. Δεν προσκομίστηκαν δηλαδή αποδεικτικά στοιχεία που να δηλώνουν την άριστη οικονομική κατάσταση των συγγενών αυτών των κατηγορουμένων πριν το 2003. Π.χ. για την Πατεράκη αναφέρθηκε ότι πέθανε ο πατέρας της στις 23-1-2006 και της άφησε ποσό 280.393 Ευρώ.

Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε η άριστη οικονομική κατάσταση του πατέρα της Πατεράκη κατά τον προ των πράξεων χρόνο.».

Η δευτεροβάθμια δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-5-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά