Logo

Προσφυγή Π. Μαντούβαλου στο ΣτΕ για ακύρωση της παύσης 6 μηνών από το δικηγορικό λειτούργημα 
 

Ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής, Πέτρος Μαντούβαλος, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας  κατά της απόφασης του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου με την οποία επικυρώθηκε απόφαση της Ολομέλειας των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που είχε επιβάλλει την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης  έξι μηνών από το δικηγορικό λειτούργημα. 

Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, του οποίου προήδρευε  η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη (λόγω κωλύματος του προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Πέππα) με την υπ' αριθμ. 9/2018 απόφασή του έκρινε ότι οι ενέργειες του κ. Μαντούβαλου θίγουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω της χρησιμοποίησης της ιδιότητάς του για ιδιοτελείς σκοπούς, κατά παράβαση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας των δικηγόρων.

Η υπόθεση σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση

Με βάση την  πειθαρχική απόφαση, ο κ. Μαντούβαλος το 2010 ανέλαβε κληρονομική υπόθεση χήρας υποσχόμενος ότι μπορεί να εξασφαλίσει θετική εξέλιξη, ανατρέποντας τη μέχρι τότε αρνητική έκβασή της. Μάλιστα, ανέφερε ότι είχε τον τρόπο και τις διασυνδέσεις να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των 20 ημερών και ζήτησε αμοιβή 60.000 ευρώ. Η  πελάτισσα πράγματι του  έδωσε  σταδιακά 55.000 ευρώ, αλλά ο πρώην βουλευτής δεν έκανε καμία εξωδικαστική ή δικαστική ενέργεια γι' αυτήν την υπόθεση. Σε όχληση της χήρας που ζητούσε να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσής της, της είπε ανύπαρκτη δικάσιμο για την εκδίκαση ανύπαρκου δικογράφου, ενώ στην συνέχεια έλεγε ότι έπαιρνε αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου να πετύχει ευνοϊκή σύνθεση του δικαστηρίου.

Έτσι, η χήρα προσέφυγε στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, καταγγέλλοντας τα γεγονότα και μετά από αυτό ο κ. Μαντούβαλος της επέστρεψε 32.000 ευρώ, ενώ παρέμειναν σε εκκρεμότητα 23.000 ευρώ.

Τι υποστηρίζει ο Π. Μαντούβαλος

Τώρα ο Πέτρος Μαντούβαλος υπέβαλε στο ΣτΕ αιτήσεις με τις οποίες ζητά το «πάγωμα» με την έκδοση προσωρινής διαταγής, την αναστολή και την ακύρωση της πειθαρχικής ποινής της προσωρινής πάσης των 6 μηνών από το δικηγορικό λειτούργημα. 

Στις αιτήσεις του ο κ. Μαντούβαλος χαρακτηρίζει την πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε αντισυνταγματική και  παράνομη. 

Ο αιτών, συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι η επίμαχη πειθαρχική απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή τής αναλογικότητας, αφού η ποινή είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το αδίκημα, κάτι το οποίο αποτελεί σε βάρος του ιδιαίτερα επαχθές μέτρο, ενώ του θα επιφέρει απώλεια μεγάλου αριθμού πελατών του. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι πρωτοβάθμια πειθαρχική ποινή έχει γενική, αόριστη και ελλιπή αιτιολογία, ενώ έχει επέλθει παραγραφή των παραπτωμάτων λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεσή τους. Ως προς την ουσία της υπόθεσης,  δεν αποδέχεται όσα υποστηρίζει η πελάτισσα του, δηλαδή ότι της είπε πως έχει διασυνδέσεις μέσα στο δικαστικό Σώμα, που μπορούν να επιτύχουν ευνοϊκό αποτέλεσμα για εκείνην και η απόφαση να εκδοθεί μέσα σε 20 ημέρες, κ.λπ., ενώ σημειώνει ότι το ύψος της αμοιβής που του καταβλήθηκε (55.000 ευρώ) ήταν απολύτως δικαιολογημένο λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης.

Υποστηρίζει, τέλος ότι έχει μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και το δικηγορικό γραφείο του, αλλά έχει και οικογενειακές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η εξάμηνη αποχή να συνιστά δυσβάστακτο μέτρο σε βάρος του και μάλιστα τη στιγμή που η δικηγορία αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματός του.

Σημειώνεται, ότι η αίτηση του κ. Μαντούβαλου προσδιορίστηκε να συζητηθεί στο Γ' Τμήμα του ΣτΕ στις 29 Νοεμβρίου 2018, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Ποταμιά.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2015 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας είχε επιβάλει στον Π. Μαντούβαλο  τελεσίδικη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην δικαστή με την... μεζούρα  Ευάγγελου Καλούση  το 2000 με 7 εκατ. δραχμές (περίπου 6.000 ευρώ). 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-6-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά