Logo

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση 3 ετών σε Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια για «ξέπλυμα»



 
 

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια, πρώην δήμαρχο  Θεσσαλονίκης και πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), πράξη που συνδέεται με την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του κεντρικού δήμου.

Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα, μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, καταδίκασε σε φυλάκιση 3 ετών τον καθένα τους δύο κατηγορουμένους, αντί της κάθειρξης 8 ετών που είχε επιβληθεί στον καθένα από το δικαστήριο του πρώτου βαθμού (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων) αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. 

Οι δύο καταδικασθέντες κρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία (3-2) ένοχοι για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για ποσό  259.000 ευρώ, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και περίπου 464.000 ευρώ ο Μιχάλης Λεμούσιας. Πρόκειται για ποσά τα οποία, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, διακινήθηκαν μέσω κοινών τραπεζικών λογαριασμών και δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν. Το δικαστήριο επέβαλε, εξάλλου, χρηματική ποινή, στον καθένα, ίση με το ύψος της νομιμοποίησης για την οποία καταδικάστηκαν.

Παράλληλα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την μετατροπή της ποινής για καθέναν, προς τρία ευρώ την ημέρα, απορρίπτοντας προηγουμένως το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να καταβληθεί το ποσό της μετατροπής σε δόσεις.

Με την ετυμηγορία του το δικαστήριο έκρινε αθώους τους δύο κατηγορουμένους για  «ξέπλυμα» 15,7 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν βρέθηκε σε λογαριασμούς και για το οποίο είχαν καταδικαστεί στην υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Κατά τις απολογίες τους οι Β. Παπαγεωργόπουλος και Μ. Λεμούσιας αρνήθηκαν την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπεξαίρεσαν ούτε ένα ευρώ από τα δημοτικά ταμεία. Μάλιστα, καταφέρθηκαν εναντίον του πρώην ταμία του δήμου και φερόμενου ως φυσικού αυτουργού της υπεξαίρεσης, Παναγιώτη Σαξώνη. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι με αυτή τη δικαστική απόφαση έπεσε η αυλαία στην ποινική διαδικασία για το πολύκροτο σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης που άφησε μία «μαύρη τρύπα» ύψους 17,9 εκατ. ευρώ στα δημοτικά ταμεία. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-4-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά