Logo

Στα επόμενα 24ωρα το βούλευμα του Αρείου Πάγου για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα



 
 

Με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, που βρισκόταν έξω και πέριξ του κτηρίου του Αρείου Πάγου, συνεδρίασε την Τρίτη κεκλεισμένων των θυρών το Στ΄ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκειμένου να αποφανθεί αν θα αναιρεθεί ή όχι το βούλευμα με το οποίο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου είπε "όχι" στην χορήγηση 7ης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το Στ' Ποινικό Τμήμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιφυλάχθηκε και αναμένεται να εκδώσει το βούλευμά του μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το θέμα της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα έφθασε στον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση που άσκησε την περασμένη Παρασκευή κατά του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου.

Όπως έγινε γνωστό το Στ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συνήλθε την Τρίτη το μεσημέρι σε συμβούλιο με πρόεδρο την Δήμητρα Κοκοτίνη. Κατά τη συνεδρίαση απουσίαζε η κ. Δημητρίου - γιατί βρισκόταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα η συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για προαγωγές δικαστών και εισαγγελέων- και την αναίρεσή της υποστήριξε ο αντεισαγγελέας Α.Π., Δημήτριος Παπαγεωργίου. Ο τελευταίος διάβασε το κείμενο της κ. Δημητρίου για τους λόγους που άσκησε την αναίρεση, καθώς και τα επιχειρήματα που επικαλείται, ενώ κατατέθηκε ενώπιον του Στ΄ Ποινικού Τμήματος και υπόμνημα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η κ. Δημητρίου στην αναίρεσή τους επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις  (από το 1993 έως το 2011) της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου καθώς και κείμενο του αντεισαγγελέα Α.Π., Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και σε αυτό αναφέρεται ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει τα συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα, τονίζει στην αναίρεσή της ότι το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, επισημαίνοντας ότι  αφού δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, τότε κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων  στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κρατούμενου. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  στην περίπτωση που το Στ΄ Ποινικό Τμήμα του Άρειου Πάγου  απορρίψει την αναίρεση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου τότε δεν θα πάρει την 7η κατά σειρά άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Αντίθετα, αν το Ποινικό Τμήμα προχωρήσει στην αναίρεση του επίμαχου βουλεύματος, τότε το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου με διαφορετική σύνθεση προκειμένου να κρίνει εκ νέου το αίτημα του πολυισοβίτη για τη χορήγηση της 7ης άδειας του.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-5-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά