Logo

Υπόθεση Novartis: Καταθέτει η Ράικου στην προανακριτική



 
 

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου καταθέτει από τις 4 το απόγευμα της Τρίτης στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τις τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Η κυρία Ράικου ήταν η πρώτη δικαστική λειτουργός που μίλησε για σκάνδαλο Novartis και για εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε χρηματισμούς.

Στην επιστολή παραίτησής της από τη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση «κορωνίδα της διαφθοράς» και μιλούσε με βεβαιότητα για το σκάνδαλο, έκανε για πρώτη φορά λόγο για χρηματισμό γιατρών και πολιτικών και οριοθετούσε το ποσό που δαπανήθηκε στα 28 εκατ. ευρώ.

Όμως τώρα καλείται να καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών για το ρόλο του περιβόητου "Ρασπούτιν" τον οποίο κανένας μάρτυρας δεν έχει κατονομάσει  στην προανακριτική επιτροπή, αλλά και για το ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου.

Τα  εμβάσματα της Novartis στον Λάζαρο Καρνέση.

Την ώρα που κατέθετε η κ. Ράικου έφθασαν στην Προανακριτική Επιτροπή έγγραφα που φανερώνουν περισσότερες από μία συνεργασίες του συζύγου της πρώην εισαγγελέα διαφθοράς.  γιατρού Λάζαρου Καρνέση  και κατάθεση χρημάτων σε κοινό λογαριασμό του ζεύγους. 

Η κ. Ράικου και ο γιατρός σύζυγός της το 2018 είχαν υποβάλει αγωγή κακοδικίας κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, ενώ ο κ. Καρνέσης είχε καταθέσει και αίτημα εξαίρεσής τους από την εισαγγελική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, εγκαλώντας τους για τη διαρροή στα ΜΜΕ πληροφορίας περί ύπαρξης εμβάσματαος 1000 ευρώ που είχε λάβει ο Λάζαρος Καρνέσης  από τη φαρμακοβιομηχανία και διεκδικώντας  συνολική αποζημίωση 300.000 ευρώ για την ηθική βλάβη, που όπως υποστήριζαν υπέστησαν.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας είχε απορρίψει με βούλευμά του το αίτημα του κ. Καρνέση για εξαίρεση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη από την εισαγγελική διερεύνηση του σκάνδάλου Novartis. Παράλληλα, το  Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας με απόφασή του είχε καταργήσει τη δίκη για τυπικούς και δικονομικούς λόγους. Για τους ίδιους λόγους, άλλωστε, είχαν ήδη παραιτηθεί η κ. Ράικου και ο σύζυγός της, από την αγωγή τους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, χωρίς να καταθέσουν και νέα, με δεδομένο ότι είχε παρέλθει και η προβλεπόμενη προθεσμία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τρίτη την ώρα της κατάθεσης της κ. Ράικου, έφθασαν από την Εισαγγελία τα  έγγραφα που ζήτησαν τα μέλη της επιτροπής σχετικά με τις συνεργασίες του συζύγου της Ε. Ράικου με την φαρμακευτική εταιρεία.

Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα επίμαχα εμβάσματα κατατέθηκαν στον κοινό λογαριασμό των δύο συζύγων ενώ η Ελένη Ράικου δεν ζήτησε την εξαίρεσή της από την διερεύνηση του σκανδάλου. 

Σύμφωνα, λοιπόν με τα έγγραφα που έφθασαν στην Προανακριτική Επιτροπή στον λογαριασμό του Λάζαρου Καρνέση, στον οποίο είναι δικαιούχος και η κ. Ράικου, έχουν πιστωθεί τρία εμβάσματα  από την εταιρεία Novartis:

  • Το πρώτο ύψους 1.000 ευρώ κατατέθηκε στις 15/12/2008
     
  • Το δεύτερο ύψους επίσης 1.000 ευρώ κατατέθηκε στις 27/09/2010 σε λογαριασμό άλλης τράπεζας
     
  • Το τρίτο ύψους 3.000 ευρώ κατατέθηκε σε τρίτη τράπεζα από άλλη φαρμακευτική εταιρεία στις 19/02/2014 

Όσα στοιχεία ζητήθηκαν έχουν σταλεί στην Προανακριτική Επιτροπή, τονίζει η Εισαγγελία Διαφθοράς

Με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία  βουλευτές από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, μέλη της Επιτροπής, ανέφεραν πως η κ. Τουλουπάκη απέστειλε σήμερα Τρίτη στοιχεία που ζητήθηκαν από τον συνάδελφό τους του ΣΥΡΙΖΑ προ λίγων ημερών, ενώ καθυστερεί να αποστείλει άλλα που της ζητήθηκαν προγενέστερα η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς απαντά πως η έχουν σταλεί όσα στοιχεία ζητήθηκαν απο τον πρόεδρο της Επιτροπής. 

Η Ελένη Τουλουπάκη, ειδικότερα, διευκρινίζει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής με  έγγραφό του ζήτησε να αποσταλούν στη Βουλή το αργότερο ως σήμερα τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και εστάλησαν. Και σημειώνει ότι στο  γραφείο της δεν έχει διαβιβαστεί κανένα άλλο αίτημα από τον πρόεδρο της Επιτροπής για αποστολή άλλων στοιχείων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-1-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις