Logo

"Θύελλα" αντιδράσεων για την "εισβολή" Τούρκων στον Έβρο - Τι απαντά το ΥΠΕΞ 
 

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών στην «εισβολή» τουρκικής στρατιωτικής κι αστυνομικής δύναμης σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο.

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες για τους χειρισμούς στην ελληνική κυβέρνηση, ως προς την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Με αφορμή το σάλο που δημιουργήθηκε μετά από τα δημοσιεύματα για το τι συνέβη στον Έβρο, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε διασαφηνίσει ότι «τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα», απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο κ. Δένδιας την περασμένη Πέμπτη στο κρατικό ραδιόφωνο, στην ΕΡΑ, είχε δηλώσει: «Οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε».

Πάντως, μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα κυρίως στο διαδίκτυο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών.

Επίσης, σε ρηματική διακοίνωση προχώρησε, μετά τη σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».

«Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Δένδιας θεωρεί ότι η Τουρκία δεν δημιούργησε ένταση;

Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Ν. Δένδιας προχώρησαν στην παραπάνω ανακοίνωση, απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Αμυνας Θ. Δρίτσα και Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου οι οποίοι καλούσαν την κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου.

Στη δήλωσή τους αναφέρουν: «Ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή». Και ρωτούν τον ΥΠΕΞ: «Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;».

«Έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο», καταλήγουν στην κοινή δήλωση τους οι κ.κ. Δρίτσας και Κατρούγκαλος.

 

 

 

Λοβέρδος: Για πόσες δεκάδες μέτρα υπάρχει θέμα;

Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στον Έβρο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, γράφοντας δηκτικά:

«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση "για πόσες δεκάδες μέτρα" υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;».

 

Βελόπουλος: Ο Δένδιας πρέπει να φύγει από την Κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στον Αντ1 ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση.

"Οι πράξεις εκθέτουν την κυβέρνηση. Χάσαμε έδαφος. Το καταλαβαίνουμε αυτό; 16 στρέμμματα σε στρατηγικής σημασίας σημείο στο Δέλτα του Έβρου" τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

Κοτζιάς: Κατέλαβαν 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους

Ο επικεφαλής του «Πράττω» και πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολίασε στο Twitter:

«Κατέλαβαν Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους. Εγκαταστήσαν σημαία τους. Η κυβέρνηση μιλά υποτιμητικά για ελληνική γη. Προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας. Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας».

Ακολούθησε εκτενής ανάρτηση του κ. Κοτζιά στο Facebook στην οποία αναφέρει:

«Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.
Μπήκαν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της ΝΔ, δια των Υπουργών των Εξωτερικών και της Άμυνας, χασκογελούσε λέγοντας ότι οι Τούρκοι πήγαν σε περιοχές που «έχει λάσπη» και όχι αέριο.
Κάναν τα τουρκικά αεροπλάνα μετά από δεκαετίες υπερπτήσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο, και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, η Κυβέρνηση και πάλι χασκογελούσε. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε ότι αυτό συνέβη «οριακά». Κάλεσα την κυβέρνηση τότε να ορίσει επιτέλους τις κόκκινες γραμμές της και κώφευε.
Έφτιαξε η Τουρκία παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη και η Ελληνική πλευρά απάντησε με την μη άσκηση των δικαιωμάτων που της διασφαλίζει το Δίκαιο των Θαλασσών.
Κατέλαβαν οι Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο. Τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς. Έφτιαξαν σκηνές για εγκατάσταση και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για λίγα μέτρα λάσπης που δεν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει επεισόδιο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας.

ΥΓ Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα «ερωτήματά τους» προτιμώ να μη σχολιάσω».

Ανταπαντώντας στις σε βάρος του επικρίσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρει σε tweet του:

"Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα".

 

 

 

Γεραπετρίτης: Προφανώς θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε στο Θέμα 104,6 ότι «τα εθνικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα», αναφέροντας ότι ...προφανώς και θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων από το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε σε ομοψυχία προκειμένου, όπως είπε, να μην γίνονται τα εθνικά θέματα και κυρίως τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τι αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Τη δική της εκδοχή στο ζήτημα που έχει προκύψει στην ελληνοτουρκική μεθόριο, δίνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι “δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας”.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι αναφέρει: “Στις 15 Απριλίου 2020 η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας για την τοποθέτηση συρμάτινου φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών. Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα.

Επικοινωνήθηκε επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 τοπογραφικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας".

Τι αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Με μία λιτή ανακοίνωση του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τονίζει ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα αναφέρει: "Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ. Συμπεριφέρονται όμως όλο και περισσότερο σαν εχθροί. Και οι δυο χώρες είναι εξοπλισμένες στρατιωτικά στα σύνορα. Όταν στο τέλος Μαρτίου ένας Γερμανός αστυνομικός μαζί με έναν Έλληνα έκαναν περιπολία στον Έβρο, ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε. Το Spiegel δημοσιοποίησε το γεγονός. Σε εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, η οποία συντονίζει την αποστολή, αναφέρεται ότι ο Γερμανός αστυνομικός μετά τον πυροβολισμό πήγε να καλυφθεί και ανακάλυψε έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος στόχευε με το όπλο του τους συνοριοφύλακες. Επιπλέον έκανε μια άσεμνη χειρονομία στην ελληνογερμανική περίπολο".

Στο δημοσίευμα  τονίζεται πως στα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία, παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο περιστατικό στον Εβρο αναφέρεται και δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail (σ.σ. είχε προηγηθεί ανάλογο δημοσίευμα και της Sun), κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για απόβαση Τούρκων στρατιωτών σε μικρή έκταση ελληνικής γης επί του ποταμού, αλλά και για εγκατάσταση σημαίας, κάτι το οποίο διέψευσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-5-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις