Logo

Κορωναϊός: 121 κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο - 47 στη Θεσσαλονίκη



 
 

Πάνω από 120 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη  ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Συγκεριμένα, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 121. Όπως έγινε γνωστό, τα 5 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 7 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ενώ τα υπόλοιπα είναι 26 στην Αττική, 47 στη Θεσσαλονίκη, 8 στη Χαλκιδική, 8 στη Λάρισα, 7 στη Κέρκυρα, 2 στην Ημαθία, 1 στη Καβάλα, 2 στις Σέρρες, 1 στην Αρκαδία, 1 στην Αχαΐα, 1 στην Δράμα, 1 στον Έβρο, 1 στην Εύβοια, 1 στην Κοζάνη, 1 στην Πέλλα και 1 στη Χίο.

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με την μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας των τελευταίων ετών», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας

Σίγουρα υπάρχουν και αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.«Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει επίσης ως αιτία και την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μας μετά την άρση των περιορισμών», συμπλήρωσε.

Άλλη μια αιτία, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας είναι η «αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόσταση, όπου δεν τηρούνται οι προφυλάξεις. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα παραδείγματα εστιών σε κρεατοβιομηχανία με 35 καταγεγραμμένα κρούσματα, σε εστιατόριο μπαρ με 7 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα, σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι με 45 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα».

Άλλο ένα εύρημα που θέλησε να αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, είναι η ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες. «Αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις όπως την αύξηση των ελέγχων, των έλεγχο των ταξιδιωτών οι οποίοι είναι συνήθως νεαρότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. 

Ακόμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται είναι ασυμπτωματικά ενώ ανέφερε ότι «ένα θετικό επί του παρόντος σημείο είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγεία», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν επιθετική αύξηση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, θετικό αποτελεί το γεγονός ότι η μετάδοση με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο από 1, «καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, δηλαδή ένα δεύτερο μεγάλο κύμα».

Νέα μέτρα για περαιτέρω υγειονομική θωράκιση της χώρας

Νέα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση, από κοινού με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως είπε, από αύριο, Τετάρτη, απαγορεύεται η διέλευση από το συγκεκριμένο συνοριακό φυλάκιο από τις 23:00 έως τις 07:00, ώστε να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι. Παράλληλα, από τη Δευτέρα μόνιμο υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Περιφέρεια Ηπείρου, θα βρίσκεται στην Κακαβιά για ελέγχους.

Επιπλέον, από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος μπαίνει στην Ελλάδα από Κακαβιά, θα υποχρεούται σε επταήμερη κατ' οίκον απομόνωση, που θα ελέγχεται με το PLF, που οφείλει να έχει συμπληρώσει.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (βαπτίσεις, γάμους, κηδείες) παρατείνεται έως και τις 31 Αυγούστου κι αφορά τόσο τον χώρο τέλεσης του μυστηρίου, όσο και αυτόν της δεξίωσης.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων, με τη συνδρομή και του ΕΦΕΤ.

Η χρήση μάσκας στα πλοία είναι παντού υποχρεωτική, ενώ απαγορεύονται κι όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίων.

Παρέχεται, τέλος, η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης, σε τοπική κλίμακα.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση. Είπε, ωστόσο, πως «θέλουμε να περιγράφουμε με σαφήνεια τα δεδομένα», καθώς «υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν», γι' αυτό και «εφιστούμε την προσοχή σε όλους».

«Δεν είμαστε στον Μάρτιο» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Μίλησε, πάντως, για αύξηση κρουσμάτων - είναι συνολικά 469 την τελευταία εβδομάδα -  αλλά «όχι σε βαθμό σημαντικής πίεσης στο σύστημα Υγείας». Όπως εξήγησε, από τα 4.669 κρούσματα που καταγράφηκαν έως και προχθές (02/8) από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα στις 25 Φεβρουαρίου, ενεργά είναι τώρα τα 650. Αντιθέτως, 1.108 ασθενείς πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ άλλοι 2.696 ανάρρωσαν κατ' οίκον. 

«Εχθρός είναι ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης» επανέλαβε ο υφυπουργός. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλές, πήρε μέτρα όπως το PLF κι ο ειδικός αλγόριθμος που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, όμως «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη κι ευμετάβλητη» τόνισε εμφατικά.

Όπως συμπλήρωσε, από την 1η Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου, στις εισόδους της χώρας έγιναν 215.184 έλεγχοι για Covid-19, σε 1.702.980 εισερχόμενους ταξιδώτες, από τους οποίους θετικοί διαγνώστηκαν μόνον οι 401. Σήμερα, από τα κρούσματα αυτά, μόνο τα 77 παραμένουν ενεργά, 240 επέστρψαν στις χώρες τους και 84 είναι στην στην Ελλάδα αλλά μη ενεργά πια.

Συνεχίζουμε να εκτιμούμε διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα να προσαρμόζυμε τις κινήσεις μας, με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τις συνέπειεςτης πανδημίας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται χωρίς καμία τιμωρητική διάθεση, υπογράμμισε. Όπως σημείωσε, από την 1η Ιουλίου έως σήμερα, οι έλεγχοι είναι πάνω από 38.000, επιβλήθηκαν 1.995 πρόστιμα, συνολικού ύψους 605.950 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας, συνολικής διάρκειας 480 ημερών.

Ο υφυπουργός μίλησε για «ανορθόδοξες και συνωμοσιολογικές θεωρίες» που κυκλοφορούν και «τρέφουν» τον κορωνοϊό, υπονομεύουν την κοινωνική υπευθυνότητα. 

Εν όψει Δεκαπενταύγουστου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω χαλάρωση και ζήτησε την τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-8-2020 από directNEWS.gr πηγή: Ναυτεμπορική


Τελευταίες Ειδήσεις