Logo

Κοροναϊός: Πέντε νεκροί - 204 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο



 
 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη 204 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού και πέντε θανάτους από επιπλοκές της νόσου  Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα,.

Από τα νέα κρούσματα τα 12 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχετααι τώρα στα 6381, εκ των οποίων 55% αφορά άνδρες. Τα 1.557 (24,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 3.110 (48,7%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα..

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 22. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, έχουν καταγραφεί 5 νέοι θάνατοι από τον ιό, κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 221.  75 (33.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κατέληξαν δύο ηλικιωμένες από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης

Δύο από τους πέντε νέους θανάτους καταγράφηκαν το πρωί της Πέμπτης σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. 

Ο ένας από τους ασθενείς που κατέληξαν  ήταν ένας  87χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν, σύμφωνα με το grtimes.gr,  στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.  Ο εν λόγω ασθενής είχε πολλά προβλήματα υγείας και η εικόνα του ήταν μη αντιστρέψιμη.

Ο δεύτερος ασθενής που πέθανε ηταν ένας 82χριονος, ο οποίος  νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ από τις 2 Αυγούστου, με υποκείμενα νοσήματα γαστρίτιδας και προστάτη.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση της ΜΕΘ ο άτυχος 82χρονος δεν ήταν από το γηροκομείο «Αγ.Κυριακής».

Στο μεταξύ, δύο ηλικιωμένες από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι κατέληξαν την Πέμπτη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν μεταφερθεί μετά τον εντοπισμό των 36 πρώτων κρουσμάτων στο εν λόγω ίδρυμα. Πρόκειται για μία 91χρονη και μία 88χρονη οι οποίες είχαν υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία Παπανικολάου και ΑΧΕΠΑ, αντίστοιχα

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει δύο νέους θανάτους και  262 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού μέσα σε 24ωρες στη χώρα μας. 

Η κατανομή των κρουσμάτων: 64 κρούσματα σε Αττική, 37 στη Θεσσαλονίκη

Από τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου τα 101 εντοπίστηκαν στην Αττικη και στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα 5 από τα νέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης σχετίζονται με συρροή στον οίκο ευγηρίας στον Ασβεστοχώρι, όπου συνολικά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ανέρχονται σε 41. 

Επίσης, 23 από τα νεα κρούσματα είναι εισαγόμενα. 

Αναλυτικότερα, η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: 

12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής
37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων)

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου.
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας ·
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

Αποσωληνώθηκε η 27χρονη γιατρός που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λάρισας

Στο μεταξύ, αποσωληνώθηκε το πρωί της Πέμπτης η 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός, η οποία νοσεί από κοροναϊό και την Τετάρτη κρίθηκε σκόπιμο να διασωληνωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικοιύ Συλλόγου Λάρισας,  Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, μιλώντας στο Open TV, είπε σχετιικά: «η κοπέλα, η συνάδελφος αποσωληνώθηκε το πρωί».

Πλέον οι θεράποντες γιατροί, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την κατάσταση της υγείας της 27χρονης, η οποία ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νεαρή ειδικευόμενη γιατρός εμφάνισε  τα πρώτα συμπτώματα κοροναϊού όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική.

Η 27χρονη απομονώθηκε σπίτι της, αλλά η κατάστασή της χειροτέρευσε και χρειάστηκε η διασωλήνωση. 

Εκτός από την 27χρονη με κοροναϊό νοσηλεύονται άλλα τρία άτομα από την παρέα της  που παραθέριζαν όλοι μαζί στη Χαλκιδική, μεταξύ των οποίων και ένας αγγειοχειρουργός η κατάσταση του οποίου είναι επιβαρυμένη.

Παράλληλα, διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο της Λάρισας παραμένει ο 58χρονος παιδιίατρος,  ο οποίος είχε μεταφερθεί εκεί από το νοσοκομείο του Βόλου και έχει υποκείμενο νόσημα.

Χίος: Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό η δομή μεταναστών στη ΒΙΑΛ λόγω κρουσμάτων  Covid-19 

Την Τετάρτη διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα ασθενούς με κοροναϊό μέσα σε καταυλισμό Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 

Στη Χίο ειδικότερα, και συγκεκριμένα στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ διαγνωσθηκε αυτό το πρώτο κρούσμα που είναι ένας 35χρονος μετανάστης από την Υεμένη. Ο εν λόγω μετανάστης ζεί στη Χίο από τον Σεπτέμβριο του 2019 και διέμενε  στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, σε στεγασμένο χώρο μαζί με ακόμα 30 άτομα.

Ο 35χρονος εμφάνισε ήπια συμπτώματα και  μεταφέρθηκε σε εμπύρετη κατάσταση στο νοσοκομείο της Χίου για νοσηλεία.

Στη συνέχεια εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα σε εργαζόμενη της δομής (υπάλληλο του EASO).

Μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων το ΚΥΤ  της ΒΙΑΛ τίθεται σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό από σήμερα Πέμπτη μέχρι και τις 25 Αυγούστου, με κοινή απόφαση των υπουργών  Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στον χώρο διενεργεί ιχνηλάτηση των επαφών, με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και του προσωπικού της δομής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετάνάστευσης και Ασύλου «η εν εξελίξει ιχνηλάτηση θα συνεχιστεί στο ΚΥΤ με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στους υπόλοιπους διαμένοντες, καθώς και στους εργαζόμενους της δομής».

Για το χρονικό διάστημα μέχρι και τις 25 Αυγούστου απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η Αστυνομία έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο

 Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των πάσης φύσεως προγραμμάτων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εντός της δομής, καθώς και η λειτουργία του γραφείου της Υπηρεσίας Ασύλου.

Κρούσματα κοροναϊού και σε δομή μεταναστών στη Λιοσίων 

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη έξι ι κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν σε δομή μεταναστών από την Ασία, στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Αχαρνών.

Στη δομή διαμένουν τουλάχιστον 250 άνθρωποι, με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες εκεί πραγματοποιώντας τεστ.

Σημειώνεται, ότι η δομή δημιουργήθηκε το 2018 σε κτίριο του ΕΦΚΑ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-8-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις