Logo

Έφοδος Βρετανών κομάντος σε ελληνόκτητο τάνκερ - Λαθρεπιβάτες απειλούσαν να σκοτώσουν το πλήρωμα [βίντεο+φωτο]



 
 

«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του πλοίου και επτά άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση. Οι αστυνομικές έρευνες θα συνεχιστούν τώρα. Οι αρχικές αναφορές επιβεβαιώνουν ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και καλά».

Τα παραπάνω ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας μετά την επιχείρηση Βρετανών κομάντος για την ανακατάληψη του τάνκερ «Nave Andromeda» της ελληνικής εταιρείας  Navios Tankers Management, με σημαία Λιβερίας, μετά από υπόνοιες για απόπειρα πειρατείας. 

Η επιχείρηση των Βρετανών κομάντος πραγματοποιήθηκε αφού ο καπετάνιος του ελληνόκτητου τάνκερ εξέπεμψε SOS  και ενώ οι Βρετανικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες  ότι Νιγηριανοί λαθρεπιβάτες απειλούσαν να σκοτώσουν το πλήρωμα. 

Το «Nave Andromeda», μήκους 228 μέτρων, είχε αποπλεύσει πριν δύο εβδομάδες από το Λάγκος της Νιγηρίας και αναμενόνταν να φθάσει το πρωί της Κυριακής στο Σαουθάμπτον. 

Τα μέλη του πληρώματος φέρονται να αναζήτησαν καταφύγιο σε ασφαλή χώρο και έριξαν άγκυρα ανοιχτά της νήσου Γουάιτ, παρά την απαγόρευση από τις τοπικές λιμενικές αρχές. 

Περίπου δέκα ώρες μετά ξεκίνησε η  έφοδος των κομάντος από αέρος και θαλάσσης που κατέληξε στη σύλληψη επτά υπόπτων και ενώ έπλεε στην περιοχή μια φρεγάτα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, που όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Σύμφωνα με  την αστυνομία και τα 22 μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή. 

Η περιπέτεια του πληρώματος ξεκίνησε όταν βρήκαν τους  λαθρεπιβάτες και προσπάθησαν να τους κλειδώσουν σε καμπίνα προκειμένου να τους παραδώσουν στις βρετανικές αρχές.

Οι λαθρεπιβάτες φέρονται  ότι έσπασαν τζάμια και ότι εκστόμιζαν απειλές κατά της ζωής των ναυτικών.

«Προσπαθώ να τους κρατήσω ήρεμους, αλλά παρακαλώ στείλτε βοήθεια», φέρεται να είπε ο καπετάνιος στη διάρκεια του σήματος SOS σύμφωνα με πηγή από τη νήσο του Γουάιτ, η οποία πρόσθεσε ότι ο πλοίαρχος «δήλωσε ξεκάθαρα ότι φοβόντουσαν για τις ζωές τους και χρειάζονταν επειγόντως βοήθεια».

«Άκουγες στη φωνή του την απελπισία», είπε ο Τομπίας Έλγουντ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που επιβεβαίωσε ότι ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς στη διάρκεια της επιχείρησης στο τάνκερ.

Αρχικά διατυπώθηκαν ανησυχίες ότι στο ελληνόκτητο τάνκερ είχε εκδηλωθεί πειρατεία, αλλά δικηγόροι που εκπροσωπούν την πλοιοκτήτρια εταιρεία είπαν στο BBC ότι το περιστατικό «100% δεν ήταν πειρατεία».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-10-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις