Logo

Κορονοϊός: Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον για την Ελλάδα [βίντεο]



 
 

Ο υπουργός Υείας, Αθανάσιος Πλεύρης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, που ονομάζεται "Όμικρον",καταγράφηκε  στην Κρήτη, όπου και έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα της καραντίνας.

Πρόκειται για πολίτη που έχει έρθει από την Αφρική και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Η άφιξή του εν λόγω πολίτη έγινε στις 26 Νοεμβρίου, οπότε και υποβλήθηκε σε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο ήταν αρνητικό.

Την επόμενη ημέρα ο πολίτης εμφάνισε ήπια συμπτώματα και υποβλήθηκε εκ νέου σε rapid test, που ήταν και πάλι αρνητικό.

Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε μοριακό το οποίο κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον. Κατόπιν ελέγχου σήμερα Πέμπτη επιβεβαιώθηκε ότι  πρόκειται για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για την Όμικρον

Όπως αναφέρει το naftemporiki.gr,  το νέο στέλεχος Όμικρον εξαπλώνεται ανά τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Οι μεταλλάξεις του νέου στελέχους στην περιοχή της ακίδας (spike του ιού) προκαλούν ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο αυξημένος αριθμός των μεταλλάξεων του συγκεκριμένου στελέχους του ιού, οδηγεί σε αυξημένη μολυσματικότητα, αλλά κάποια πρώτα δεδομένα υποστηρίζουν τη θεώρηση αυτή. Από την άλλη η συντριπτική πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά τον πλανήτη εμφανίζει σχετικά ήπια συμπτώμταα.

Για να εξακριβώσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη. Ωστόσο κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ειδικά με τις δόσεις ενίσχυσης θα είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού. Οι δόσεις ενίσχυσης παρέχουν αυξημένη προστασία έναντι στα νεότερα στελέχη, γιατί οδηγούν σε υψηλότερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων, και στη χειρότερη περίπτωση θα παρέχουν μερική προστασία έναντι του όμικρον που είναι καλύτερη από την «καθόλου προστασία».

Αν θεωρηθεί ότι το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο και τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, τότε ίσως τα πράγματα είναι λιγότερο ανησυχητικά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-12-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις