Logo

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών ζητά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος



 
 

Η κατηγορηματική διαφωνία των εισαγγελικών λειτουργών στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της  36ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο. 

Ένα άλλο ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκαν οι ομιλητές κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης είναι το χρόνιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), Ευάγγελος Μπακέλας χαρακτήρισε αναγκαία  την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεν περιπτώσεις δικαστών και εισαγγελέων που καθυστερούν, αλλά είναι ελάχιστες και για αυτές λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα.

Επισήμανε ότι την τελευταία τριετία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκαν 390.000 μηνύσεις και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν 140.000 μηνύσεις, ενώ στον νέο Ποινικό Κώδικα, η ισχύς του οποίου άρχισε το 2019, έχουν γίνει έως τώρα 100 τροποποιήσεις.

Επίσης, χαρακτήρισε αναγκαία την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία ναι μεν έχει νομοθετικά προβλεφθεί εδώ και 28 χρόνια, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε η σύστασή της.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, υπογράμμισε την ανάγκη ρεαλιστικών προσεγγίσεων στο θέμα των καθυστερήσεων στην απονομή Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι το επίμαχο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα λόγω του μεγάλου αριθμού των εισαγομένων υποθέσεων στα δικαστήρια.

Επιπλέον, ανέφερε ότι πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά από ελάχιστους δικαστές και συμπλήρωσε ότι πρέπει να προβλεφθεί εθελουσία έξοδος για ορισμένους δικαστικούς οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν και ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου των δικαστηρίων, υπό τις προϋποθέσεις ότι θα διατεθούν κονδύλια για τις υπερωρίες των δικαστικών υπαλλήλων και θα καλυφθούν τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων.

"Όχι" στις γραπτές εξετάσσεις και βαθμολογίες εν ενεργεία δικαστών και εισαγγελέων 

Ο κ. Μπακόλας αφού τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης δικαστών και εισαγγελέων διαφώνησε κα΄θετα με την προωθούμενη ρύθμιση να εξετάζονται στη συνέχεια και να βαθμολογούνται. Μάλιστα,  ζήτησε να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο αναμορφώνεται η Εθνική  Σχολή  Δικαστών Λειτουργών και αλλάζουν τα δεδομένα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών.

Τόνισε, επίσης, ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ως προς το σκέλος της εκπαίδευσης των δικαστών είναι αντίθετο στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Καταστάσεως δικαστικών Λειτουργών και πρότεινε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε εμμέσως πλην σαφώς η αρεοπαγίτης  Μαρία Χασιρτζόγλου, η οποία εκπροσώπησε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, η οποία επισήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν προβλέπεται η αξιολόγηση των δικαστών μέσω εξετάσεων και βαθμολογίας/

Την ευθεία αντίθεσή του στην  αξιολόγηση των δικαστών εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς.

Γ. Κώτσηρας:  Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο

Ο  υφυπουργός Δικαιοσύνης,  Γιώργος Κώτσηρας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στο οποίο προβλέπονται και οι εξετάσεις των δικαστικών, ανέφερε ότι αξιολογούνται όλες οι προτάσεις των αρμοδίων φορέων και το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σε ανοικτό διάλογο για το επίμαχο θέμα.

Όπως είπε το βλέμμα  του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι στραμμένο στο μέλλον της Δικαιοσύνης, στο μέλλον των δικαστών και των εισαγγελέων, επαναλαμβάνοντας ότι το υπουργείο είναι ανοικτό στο διάλογο και θα στηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό της Δικαιοσύνης, όπως είναι δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, κ.λπ.

Σημειώνεται, ότι τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, χαιρέτησαν εκπρόσωποι κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ),  ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο γενικός επίτροπος των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτρης Κωστάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανίας και  ο διοικητής της  Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  Άγγελος Μπίνης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-12-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις